Kabinet laat deze versoepelingen voor de feestdagen onderzoeken

Kunnen we met de feestdagen meer gasten ontvangen en een hapje buiten de deur eten?

December is aangebroken, maar veel mensen weten nog niet hoe kerst er dit jaar uit gaat zien. De experts van het Outbreak Management Team (OMT) gaan nu onderzoeken of een aantal versoepelingen mogelijk is rondom de feestdagen. 

Mogelijke versoepelingen

Bronnen van RTL Nieuws meldden dat het OMT nu gaat kijken naar een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen. Nadat het OMT daarover advies heeft uitgebracht, besluit het kabinet of er tijdens de feestdagen ruimte is om deze versoepelingen door te laten gaan. Het gaat om de volgende mogelijke aanpassingen van de maatregelen:

Grotere groepsgrootte

Een van de voorstellen is om de toegestane groepsgrootte tijdelijk te verruimen. In plaats van drie bezoekers zouden we dan zes bezoekers thuis kunnen ontvangen. Verder wordt er gekeken of het maximumaantal bezoekers in musea, theaters en bioscopen verhoogd kan worden van 30 personen naar 100 personen.

Opening ‘droge’ horeca

Een andere versoepeling die het OMT onderzoekt, is een beperkte opening van de horeca. Het zou dan gaan om ‘droge’ horeca, zoals restaurants. Of, wanneer en hoelang die opening zal zijn is nog erg onduidelijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de horeca alleen tijdens kerst en oud en nieuw weer eventjes opengaat. Een andere optie is dat de restaurants hun deuren de week tussen kerst en nieuwjaarsdag kunnen openen, onder strikte voorwaarden.

Scholen eerder dicht

Eerder kwam het idee om de kerstvakantie een week langer door te laten gaan al ter sprake. Nu bestaat ook het plan om de kerstvakantie juist een week te vervroegen. De eerdere sluiting van de scholen moet ervoor zorgen dat het aantal besmettingen verder daalt en de versoepelingen voor de feestdagen door kunnen gaan.

Lees ook: Minister De Jonge: ‘Rond 4 januari kunnen we starten met vaccineren

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill