Kabinet verwacht dit jaar meer asielzoekers dan tijdens vluchtelingencrisis

vluchtelingen

Er wordt verwacht dat 70 000 mensen asiel zullen aanvragen

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat ze verwachten dat ruim 70 000 mensen dit jaar asiel zullen aanvragen in Nederland. Dit zijn duizenden mensen meer dan vorig jaar en mocht deze voorspelling kloppen, dan zal het zelfs gaan om meer vluchtelingen dan in de vluchtelingencrisis in 2015.

Prognose

Vandaag is de Meerjaren Productie Prognose (MPP) uitgebracht waarop de voorspellingen van komend jaar te zien zijn. Deze MPP is zorgwekkend want het laat zien dat het kabinet verwacht dat er dit jaar nog meer vluchtelingen naar ons land komen terwijl er nog steeds geen structurele oplossing is voor het tekort aan opvangplekken. Vorige zomer moesten mensen al gedwongen buiten slapen bij Ter Apel wegens gebrek aan opvangplekken en de vluchtelingenstroom lijkt dit jaar nog groter te worden.

Te weinig opvangplekken

Vooral het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat voor een flinke uitdaging. Momenteel biedt de organisatie onderdak aan ongeveer 53.000 mensen. Tegen het einde van het jaar wordt verwacht dat dit 77.100 opvangplekken moeten zijn. Dit kan nog wel eens moeilijk worden omdat gemeentes over het algemeen niet enthousiast zijn over de komst van asielzoekerscentra. Verder zullen de komende tijd meerdere (tijdelijke) opvanglocaties sluiten.

Vluchtelingencrisis

Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 vroegen er 57.000 mensen in Nederland asiel aan. De prognose van dit jaar is dus opvallend hoog. Naar verwachting zullen dit mensen zijn die voor het eerst asiel aanvragen, zogenoemde herhaalaanvragen en na reizigers.

Lees ook: Jacob uit B&B Vol Liefdes zet villa te koop voor een flink bedrag

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels