Kabinet wacht met strengere coronamaatregelen, maar komt wel met waarschuwing

kabinet waarschuwing

‘Een totale lockdown en avondklok zijn niet uitgesloten als de cijfers blijven oplopen’

Anderhalve week na het ingaan van de gedeeltelijke lockdown loopt het aantal coronabesmettingen nog altijd op. Morgen maken premier Rutte en minister De Jonge bekend wat de volgende stappen zijn om de coronacrisis aan te pakken, maar strengere maatregelen worden dan nog niet verwacht.

Effect afwachten

Zondag kwamen het kabinet en adviseurs samen in het Catshuis om verder te overleggen over de aanpak van de coronacrisis. Ook tijdens de gedeeltelijke lockdown, waarbij onder andere de horeca is gesloten en teamsporten zijn stilgelegd, neemt het dagelijkse aantal besmettingen nog toe. Toch wil het kabinet de effecten van de maatregelen nog een paar dagen afwachten. Daarom worden de bestaande maatregelen morgen naar verwachting (nog) niet aangescherpt.

Lockdown en avondklok

De persconferentie van morgen zal daarom vooral bedoeld zijn als een waarschuwing, zo meldt de NOS. Als mensen zich niet aan de bestaande maatregelen houden en de cijfers op blijven lopen, dan lijken aangescherpte coronamaatregelen onvermijdelijk. Zo weet ook politiek verslaggever Marleen de Rooy: “Rutte heeft al vaker gezegd dat alle opties op tafel liggen. Ook een totale lockdown en een avondklok zijn maatregelen die het kabinet niet uitsluit als de cijfers blijven oplopen.”

Andere maatregelen

Op de routekaart van het kabinet staan ook nog andere mogelijke maatregelen. Zo zou de maximale groepsgrootte nog meer beperkt kunnen worden en alleen noodzakelijke reizen met het openbaar vervoer worden toegestaan. Daarnaast zouden sportscholen weer gesloten kunnen worden en het hoger onderwijs volledig online moeten plaatsvinden.

Lees ook: Deze factoren kunnen zorgen voor langdurige coronaklachten

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Videostill