Kabinet waarschuwt: houd je aan de basisregels, anders extra maatregelen

maatregelen

Als we ons niet voldoende aan de basisregels houden, lijkt een zwaardere lockdown onvermijdelijk

De gedeeltelijke lockdown werpt zijn vruchten helaas nog niet af, zo blijkt uit de exploderende coronacijfers. Daarom roept het kabinet alle Nederlanders nogmaals op zich de komende week écht goed aan alle maatregelen te houden. “Er is een kentering nodig”, laat demissionair premier Mark Rutte maandagmiddag weten na het overleg met bewindslieden over de coronasituatie. 

Basisregels naleven

“Mijn oproep aan echt iedereen is: blijf thuis bij klachten, laat je testen bij de GGD. Dat is echt de allerbelangrijkste basisregel”, aldus Rutte. “Dit is cruciaal. Werk thuis, ventileer, houd die anderhalve meter in acht, overal waar geen coronapas is”, vat hij de basisregels nog eens kort samen.

Zwaardere coronamaatregelen

Of de gedeeltelijke lockdown die sinds 13 november van kracht is, genoeg effect heeft op de coronacijfers, is pas eind deze week echt te zien. De komende dagen zijn daarvoor cruciaal, vertelt Rutte. Komt er geen kentering in de exploderende coronacijfers? Dan komen zwaardere coronamaatregelen steeds dichterbij, vreest de demissionair premier. “We hopen echt van harte dat we ons pas op drie december weer moeten melden met een persconferentie.”

Schadelijk

Om welke zwaardere coronamaatregelen het dan zal gaan? Hier wilde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nog niet te veel over uitweiden. “Maar denk aan sluitingstijden, groepsgroottes, allerlei lockdown-achtige maatregelen die we al kennen. En die wil je niet zomaar nemen, die zijn ook schadelijk. We willen eerst echt die kentering zien deze week”, aldus De Jonge.

Talkshows

Volgens Rutte gaat het er bij krachtig leiderschap niet om dat als ‘iedereen in talkshows zegt dat je maatregelen moet nemen, je extra maatregelen neemt’. De demissionair premier stelt dat het kabinet nauwlettend in de gaten houdt hoe het met het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames gaat. “Niemand hoeft maar een seconde te twijfelen dat we zouden aarzelen als ingrijpen nodig is”, laat Rutte weten.

Lees ook: Zoveel (on)gevaccineerden liggen met corona in het ziekenhuis

Bron: AD, NOS | Beeld: BrunoPress