Kamer schaft verplichte bedenktijd van vijf dagen bij abortus af

Abortus-bedenktijd

Het voorstel werd een jaar geleden ingediend

Op dit moment geldt er een bedenktijd voor vijf dagen bij het plegen van een abortus. Morgen behandelt de Tweede Kamer een initiatiefvoorstel van de D66 – en is de kans groot dat de wettelijke bedenktijd verdwijnt. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil hier namelijk vanaf.

Een persoonlijke afweging

Een jaar geleden diende D66-Kamerlid Dijkstra haar voorstel in, maar toen stond er in het regeerakkoord dat sommige medisch-ethische kwesties niet behandeld zouden worden. Hierdoor lagen de voorstellen een lange tijd stil. Met het nieuwe reageerakkoord van VVD, D66, CDA en CU is er een nieuwe regeling getroffen waarbij Kamerleden bij een aantal “aanhangige initiatiefvoorstellen” over medisch-ethische kwesties “een persoonlijke afweging” mogen maken. Hiermee hoeven ze geen rekening te houden met de fractiediscipline.

Bedenktijd

CDA en ChristenUnie willen juist de bedenktijd behouden. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Bikker dient er juist zorgvuldig met abortus worden omgegaan. Vrouwen moeten volgens haar de tijd nemen om na te denken over de beslissing. D66-fractievoorzitter Paternotte spreekt dit niet tegen, maar vindt de verplichte denktijd geen goed idee. Zo stelt hij dat vrouwen die dat willen samen met een arts te tijd kunnen nemen om na te denken, maar dat de meeste vrouwen al een beslissing hebben gemaakt.

Volgens Paternotte is het wettelijk verplichten “verkeerd, paternalistisch en niet van deze tijd”. VVD, PvdA, GroenLinks en de SP steunen het voorstel van D66, en daarmee is een meerderheid van de Tweede Kamer zo goed als zeker.

Abortuspil

Het gebruik van de ‘abortuspil’ zal ook besproken worden. Een meerderheid van de Kamer lijkt akkoord te gaan met de vertrekking van de abortuspil via de huisarts, een voorstel van de PvdA en GroenLinks.  Met de abortuspil is het mogelijk om de zwangerschap in het beginstadium te kunnen afbreken. Het voorstel van abortuspil staat voor volgende week op de agenda.

Lees ook: Mores pleit voor een fonds voor slachtoffers van The Voice

Bron: NOS | Beeld: Pexels