‘Kerst vieren hoe dan ook anders dan andere jaren’

Kerst coronamaatregelen

Naar verwachting zullen de coronamaatregelen niet te snel versoepeld worden

De laatste week daalt het aantal gemelde positieve coronatests in rap tempo. Goed nieuws, want daardoor lijkt een strengere lockdown niet meer nodig. Op welke versoepelingen we kunnen rekenen rondom de kersttijd is echter nog onduidelijk.

Nog onzeker

Het duurt nog enkele weken tot het Kerstmis is. Hoe de coronamaatregelen er tegen die tijd uitzien, blijft nu nog onduidelijk. “Hoe dan ook krijgen we een decembermaand die er anders uitziet dan andere jaren”, aldus minister Grapperhaus na het veiligheidsberaad. De burgemeesters van de veiligheidsregio’s stemmen daarmee in. Hoewel de daling van het aantal besmettingen nu inzet, willen zij niet te snel en te veel maatregelen versoepelen. Verwacht wordt dat de maatregelen ditmaal langer aanhouden om een derde golf te voorkomen.

Kritische waarden

Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg durft nog niet te veel over versoepelingen te zeggen. Hij wijst erop dat het weliswaar de goede kant op gaat, maar dat het aantal nieuwe opnamen in het ziekenhuis nog altijd boven de kritische waarden ligt. Wel verwacht Kuipers dat de openbare ruimten die vorige week werden gesloten, zoals theaters, musea, bioscopen, pretparken en zwembaden, snel weer open zullen gaan. “We kunnen het houden bij twee weken, zoals beoogd was”, laat Kuipers weten aan¬†AD.

Lees ook: ‘Duizenden bomen per dag’: kerstbomen zijn nu al niet aan te slepen

Bron: AD | Beeld: Pexels, Cottonbro