‘Duizenden bomen per dag’: kerstbomen zijn nu al niet aan te slepen

De kerstartikelen gaan begin november al als warme broodjes over de toonbank

Het duurt nog zo’n anderhalve maand tot het Kerstmis is, maar dat gegeven houdt veel mensen niet tegen om alvast feestartikelen in te slaan. Vooral (kunst)kerstbomen zijn deze november al mateloos populair. “Sommige klanten zijn bang dat de winkels nog worden gesloten.”

Gezelligheid in huis

Nu we voornamelijk thuiszitten, is de behoefte des te groter om gezelligheid in huis te creëren en de donkere dagen een beetje op te leuken. Vandaar dat het nu – begin november – al stormloopt bij de kerstafdelingen van tuincentra en webwinkels. Volgens het AD zijn er nu al twee keer zoveel kunstbomen afgezet als vorig jaar. Een woordvoerder van Bol.com meldt zelfs dat het op één dag al om ‘duizenden (kunst)bomen’ gaat, vier keer zoveel als op dezelfde dag in 2019. Ook decoratie doet het goed: de pieken, kerstballen en verlichting gaan in grote getalen over de toonbank.

Echte bomen

Normaal gesproken zijn de eerste echte kerstbomen pas eind november te krijgen. “Maar er zijn zoveel klanten die er al om vragen, dat we hebben besloten om ze eerder te laten overkomen van onze leverancier in Denemarken”, vertelt Lobke Samallo van Intratuin aan AD. “Volgende week worden de eerste al verkocht in sommige filialen, maar in de meeste centra zijn ze vanaf 23 november beschikbaar.” Toch blijft de vraag naar kunstbomen nu groter. Als je nu een echte kerstboom in huis neemt, is de kans groot dat hij er op 25 december nogal somber bijstaat. “We adviseren klanten dat áls ze een kerstboom kopen, die eerst nog een tijdje buiten laten staan. Binnen laten de naalden sneller los. En het is het beste als ze in een laagje water staan”, tipt Samallo.

Veiligheid

Een andere reden waarom kerstartikelen nu al gretig ingekocht worden, is veiligheid. Dat beaamt ook Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland. “Winkels zijn vanwege corona eerder begonnen met hun kerstafdelingen om het bezoek te spreiden, voor de veiligheid. Sommige klanten zijn ook bang dat de winkels nog worden gesloten door de overheid en hebben daarom wat vroeger dan normaal hun spullen ingeslagen.” Daarnaast hopen sommige klanten nu al hun inkopen te doen om de decemberdrukte over een paar weken te kunnen vermijden.

Lees ook: Experts: kerstfilms kijken is goed voor je gezondheid

Bron: AD | Beeld: Pexels, Element5