Kiezers rekenen Mark Rutte niet af op toeslagenaffaire

Uit een peiling bleek dat ook de val van het kabinet de premier niet wordt aangerekend

Dat het kabinet twee weken geleden viel vanwege de toeslagenaffaire wordt Mark Rutte niet aangerekend, zo blijkt uit de Peilingwijzer. Nog altijd is Mark Rutte’s VVD de grootste met 41 tot 45 Tweede Kamerzetels.

Grootste partij

De VVD blijft met afstand de grootste partij volgens de Peilingwijzer. De toeslagenaffaire bleek daar geen enkel effect op te hebben en ook de invoering van de avondklok verandert niets aan de positie van de partij.

De VVD heeft nog altijd meer dan twee keer zoveel zetels als andere grote partijen, zo concludeerde Peilingwijzer. Hiervoor hebben zij zetelpeilingen van I&O Research gecombineerd met die van Ipsos/EenVandaag en Kantar.

Schuldige toeslagenaffaire

Het zijn juist de Belastingdienst en de betrokken ambtenaren die kiezers verantwoordelijke achten voor de toeslagenaffaire. De affaire wordt daarom met name gezien als een collectief falen, zo weet politicoloog en maker van de Peilingwijzer Tom Louwerse. Hij haalde daarbij het onderzoek van I&O Research aan. Ook toonde dat onderzoek, en die van Ipsos van vorige week, aan dat de meeste Nederlanders het aftreden van het kabinet terecht vinden.

Verloren kiezers

Het betekent overigens niet dat de VVD geen kiezers is verloren, zo vertelt Louwerse aan NOS. “Maar omdat sommigen ook een andere kant op bewegen, zijn er onder de streep geen zichtbare gevolgen voor Rutte, die in coronatijd een van de meest gewaardeerde politici is.”

Lees ook: Zo zag Mark Rutte er vroeger uit

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress