Kijkers in shock door Netflix-documentaire ‘The Man with 1000 Kids’

The Man with 1000 kids

De makers laten stellen aan het woord die met hem te maken kregen

In The Man with 1000 Kids wordt het verhaal van de Nederlandse spermadonor Jonathan aan het licht gebracht. Hij verwekte, ondanks meerdere gerechtelijke bevelen om te stoppen met doneren, honderden kinderen. In de docu, die drie afleveringen telt, delen stellen hun ervaringen met de ‘massazaaddonor’. En de reacties van kijkers? Die zijn niet mals. 

550 kinderen

De Nederlandse spermadonor Jonathan kreeg in 2017 al een waarschuwing om te stoppen met doneren, aangezien hij naar schatting al meer dan honderd kinderen had verwekt. Daar gaf hij klaarblijkelijk geen gehoor aan en om die reden werd hij zes jaar later, in 2023, voor de rechter gedaagd door de moeder van één van zijn biologische kinderen. Zij had Stichting Donorkind benaderd om Jonathan te stoppen. Na verder onderzoek bleek dat hij op dat moment al minstens 550 donorkinderen zou hebben. En stoppen? Dat was hij absoluut niet van plan…

De trailer van The Man with 1000 kids bekijk je hier:

Ouders

Wat de aanklagers het meest frustreerde, was dat Jonathan niet aan de wensouders liet weten hoeveel kinderen hij al had verwekt met zijn donaties. Zijn acties kunnen namelijk serieuze problemen veroorzaken. Zo kan het hebben van tientallen halfbroers en -zussen leiden tot onder andere psychische problemen. Een van de moeders die via Jonathan een kind kreeg, vertelde aan De Morgen: “Er is nog vijf generaties lang, zo blijkt uit onderzoek van biologen, een risico op genetische afwijkingen wanneer verwanten kinderen krijgen.”

Daarom is er in Nederland een limiet van vijfentwintig kinderen per donor. Jonathan heeft die limiet dus ruimschoots overschreden. Hoe dit kon gebeuren? Hij omzeilde de regel door ook in het buitenland sperma te doneren én gebruikte regelmatig een andere naam.

Reacties

Mensen die de documentaire al hebben gezien zijn behoorlijk geschokt. Zo noemen meerdere kijkers het ‘bizar’ dat de man nog niet is gestraft voor zijn acties. De X-gebruiker hieronder oppert naar aanleiding van de docu zelfs de volgende maatregel:

Ook belichten sommige kijkers een ander aspect in dit verhaal. Volgens hen is het door de documentaire nogmaals duidelijk geworden dat mensen het liefst kinderen willen met een zo ‘wit’ mogelijk uiterlijk. Zo noemen veel mensen het ‘opvallend’ dat de man in kwestie blond haar en blauwe ogen had. Zij vragen zich dan ook af of Jonathan ook zo zijn gang had kunnen gaan als hij een man van kleur was.

Jonathan zelf heeft inmiddels ook reactie gegeven op de documentaire. In een YouTube-video op zijn eigen kanaal laat hij weten dat hij overweegt om de streamingdienst aan te klagen vanwege de ‘onwaarheden’ die in de documentaire worden verteld.

Lees ook: Afscheid nemen valt zwaar bij deelnemers Over de Oceaan

Bron: Netflix ‘The Man with 1000 kids’, RTL Boulevard | Beeld: YouTube videostill