Kinderartsen vrezen voor stijging van aantal kinderen dat jaarlijks verdrinkt

Veel kinderen lopen momenteel achter met hun zwemlessen

Het aantal kinderen dat jaarlijks verdrinkt daalt al een aantal jaren niet meer en dat baart zorgen bij kinderartsen. Kinderartsen vrezen dat er dit jaar zelfs sprake kan zijn van een stijging.

Vakantie in Nederland

Door betere zwemlessen en maatregelen rondom de zwemplassen verdronken jarenlang minder kinderen. De laatste jaren bleef dit aantal stabiel, maar kinderartsen spreken nu uit dat ze bang zijn voor een stijging. Door corona lopen kinderen achter met hun zwemlessen en daarom zijn experts bang dat er dit jaar meer kinderen zullen verdrinken.

Verdrinkingen en bijna-verdrinkingen onder kinderen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat er jaarlijks ongeveer acht kinderen overlijden door een verdrinking. Een groot deel van de kinderen dat ternauwernood aan een verdrinking ontsnapt houdt er echter wel blijvende schade aan over, zo vertelt kinderarts Joke Kieboom van het UMCG aan NOS. “Elk jaar belanden ongeveer tachtig kinderen na een verdrinking of bijna-verdrinking in het ziekenhuis, een groot deel op de intensive care. Meestal houden deze kinderen er blijvende schade aan over of worden ze zelfs ernstig gehandicapt.”

Schade aan de hersenen

Kieboom maakt zich dan ook zorgen over het niet-dalende aantal verdrinkingen onder kinderen. Omdat kinderen in het ziekenhuis belanden na een (bijna-)verdrinking een ernstig zuurstoftekort hebben gehad, is er vaak schade aan de hersenen. “Het frustreert dat wij dan niet zoveel meer kunnen betekenen”, aldus de arts.

Grootste risico

Verdrinkingen vinden niet alleen plaats bij een zwemplas. Denk aan een baby in bad, wanneer bijvoorbeeld de ouder snel de oven uitzet. Of peuters die bij een sloot spelen en niet weten hoe gevaarlijk water kan zijn. Het verdrinkingsrisico is bij deze leeftijdsgroep, 0 tot en met 5 jaar, het grootst. Daarentegen blijven kinderen ouder dan 5 jaar ook een risico lopen, zeker dit jaar benadrukt Kieboom. Veel zwemlessen konden niet doorgaan, waardoor oudere kinderen nog niet zo goed kunnen zwemmen als leeftijdsgenoten in voorgaande jaren. Artsen en organisaties benadrukken daarom om je kind zo goed mogelijk in de gaten te houden. “Zeker kinderen die niet kunnen zwemmen, moet je niet uit het oog verliezen.”

Lees ook: Dit is waarom je direct na het zwemmen je natte zwemkleding uit moet doen

Bron: NOS | Beeld: Unsplash – Leo Rivas