Kinderen tot 6 jaar brengen meer tijd achter scherm door dan ooit

schermtijd

Een kwart van baby’s tussen de 0 en 1 jaar, meer dan twee uur per dag

Uit cijfers van het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek blijkt dat kinderen tot 6 jaar meer tijd achter de laptop, tablet of televisie spenderen dan ooit. Gemiddeld gaat het om 100 minuten per dag, dat is 7 minuten meer dan van vorig jaar. 

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat mediagebruik al op hele jonge leeftijd begint. Zo zegt een kwart van de ouders met een baby tussen de 0-1 jaar dat hun baby minimaal twee uur per dag naar een beeldscherm kijkt. Mediagebruik gaat vaak hand in hand met stilzitten. Hoe ouder kinderen worden hoe meer dit ook echt het geval is. Volgens Peter Nikken, een onderzoeker van Netwerk Mediawijsheid, kan overmatig gebruik van digitale media en te weinig beweging op jonge leeftijd “slaap en taalontwikkeling negatief beïnvloeden en overgewicht en bijziendheid in de hand werken.”

Tevreden ouders

Ouders kunnen zich niet helemaal vinden in de resultaten van Netwerk Mediawijsheid. 80 procent van de opvoeders is namelijk tevreden over de balans tussen slapen, bewegen en zitten bij hun kind. De cijfers liggen wel degelijk hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert. Kinderen tot twee jaar zouden volgens hen geen schermtijd mogen hebben en kinderen tot vijf jaar maximaal een uur per dag.

Lees ook: Om deze reden kan neuspeuteren levensgevaarlijk zijn

Bron: NOS | Beeld: Pexels