Kinderen vinden botten van dinosaurus Tyrannosaurus rex

dinosaurus

Een hele zeldzame vondst.

Op avontuur in de bossen, op zoek naar fossielen. Dat was het plan van de familie Fisher. Natuurlijk hoopten ze op mooie vondsten, maar dat ze een zeldzaam fossiel van de enorme dinosaurus Tyrannosaurus rex zouden vinden, hadden ze nooit durven dromen.

Familiewandeling

Het begon allemaal in 2022, toen de familie Fisher en hun neefje eropuit trokken, het bos van het Amerikaanse North Dakota in. Liam en zijn vader ontdekten een groot bot dat uit de grond stak, en riepen broertje Jessin en neefje Kaiden erbij. Het viertal bewonderde het grote bot, en toen ze zich hardop afvroegen wat het zou zijn, was er voor Jessin maar één antwoord mogelijk: een dinosaurus.

De vader van de jongens besloot een foto te maken van hun ontdekking en stuurde deze naar Tyler Lyson, paleontoloog van het Denver Museum of Nature & Science. Dat wekte interesse. Een jaar later, in de zomer van 2023, mochten de kinderen Lyson helpen met het opgraven van het fossiel. Al gauw ontdekten ze dat Jessin gelijk had, want het enorme bot bleek de onderkaak met verschillende tanden van een T-Rex te zijn.

Zeldzame dinosaurus

De vondst is ontzettend bijzonder omdat er wereldwijd slechts een handjevol fossielen van de Tyrannosaurus rex zijn gevonden. Na grondig onderzoek lijkt het erop dat deze dinosaurus zo’n dertien tot vijftien jaar oud was. Met een lengte van ongeveer 7,6 meter en een gewicht van 1600 kilo was het een behoorlijk groot beest. Naar schatting leefde de dinosaurus zo’n 67 miljoen jaar geleden, vlak voordat dinosaurussen massaal uitstierven.

Museumwaardig

Afgelopen dinsdag bracht het Denver Museum of Nature & Science het verhaal naar buiten. Lyson kan nog steeds zijn geluk niet op met de prachtige vondst die de kinderen deden. Er is zelfs een speciale tentoonstelling ontwikkeld over de ontdekking, genaamd ‘Discovering Teen Rex’. Momenteel wordt het fossiel klaargemaakt voor de tentoonstelling die op 21 juni opengaat. Tijdens die tentoonstelling kun je veel leren over de Tyrannosaurus én in het verhaal van de ontdekking duiken. Het ontdekkingsverhaal is namelijk vastgelegd in een 40 minuten durende documentaire.

Zowel de jongens als Lyson kunnen niet wachten om de vondst met het publiek te delen. “Door naar buiten te gaan en hun passies en de sensatie van ontdekking te omarmen, hebben deze jongens een ongelooflijke ontdekking gedaan die de wetenschap vooruit helpt en ons begrip van de natuurlijke wereld verdiept,” vertelt Lyson. “Ik ben blij dat museumgasten gaan graven in de ‘Teen Rex Discovery’-ervaring, waarvan ik denk dat deze tot de verbeelding en verwondering zal inspireren, niet alleen onze gemeenschap, maar over de hele wereld!”

Lees ook: Oude politiehond doet bijzondere vondst met behulp van zijn baasje

Bron: NU.nl, Denver Museum of Nature & Science | Beeld: Unsplash / Sean Foster