Kinderhartchirurgie alleen in Groningen en Rotterdam

kinderhartchirurgie

De minister heeft vandaag de knoop doorgehakt

De kinderhartchirurgie-afdelingen in Groningen en Rotterdam blijven bestaan, zo meldt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) afgelopen maandag volgens NU.nl en RTL Nieuws. Dit betekent dat het LUMC in Leiden en het UMC in Utrecht straks niet langer meer de operaties kunnen uitvoeren. Met deze beslissing komt er een einde aan een decennialange discussie.

Besluit

Nederland telde voor deze grote beslissing vier centra waar kinderen konden worden geopereerd aan aangeboren hartafwijkingen. De operaties die in deze ziekenhuizen worden uitgevoerd zijn vrij zeldzaam en voor de kwaliteit van de zorg is het beter om deze zorg te concentreren. Daarnaast zijn er maar twaalf hartchirurgen in ons land die deze complexe hartoperaties kunnen uitvoeren.

Groningen en Rotterdam

Al jarenlang zijn er discussies geweest over een besluit om de kinderhartchirurgie maar op een paar plekken uit te voeren. Iedereen was het er ook wel mee eens dat één of twee behandelcentrums daarom moesten sluiten. Maar de manier waarop zorgde juist voor verhitte en felle discussies. Geen een ziekenhuis wilde de afdeling namelijk sluiten en daarmee de specialisatie uit handen geven. Hierdoor zijn ouders een petitie gestart.

Toch kwamen de ziekenhuizen er met elkaar niet uit, en besloot minister Ernst Kuipers uiteindelijk de knoop door te hakken. En met dat besluit komt het erop neer dat de locaties Groningen en Rotterdam hun kinderhartchirurgie-afdeling behouden. De afdelingen in Leiden en Utrecht krijgen een overgangsperiode van 2,5 jaar voordat zij daadwerkelijk hun afdeling moeten sluiten.

Grote klap

Vooral voor het UMC Utrecht is deze beslissing een grote klap. Er werd eerder namelijk gezegd dat de voorkeur met name naar Rotterdam en Utrecht ging. Eind 2021 besloot minister Hugo de Jonge dat nog, maar hierdoor ontstond er een storm van kritiek. Zo vonden kenners en politici uit de Tweede Kamer dat de locatiekeuze onvoldoende onderbouwd was.

Minister Ernst Kuipers – tevens De Jonges opvolger – besloot daarom dat de zorgautoriteit NZa opnieuw naar de kwestie zou kijken. En nu heeft Kuipers dan eindelijk de knoop doorgehakt. Hij vindt namelijk dat de concentratie haast heeft. Ook omdat er een aantal chirurgen binnenkort met pensioen gaan. “Een paar van ons zijn al 60-plus en hebben dus geen carrière van jaren meer”, liet kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen weten. Zo vergelijkt hij de operaties ook met het aan de grond zetten van een enorme Boeing. “Om dit succesvol te doen, heb je een speciaal team nodig dat precies op elkaar is ingespeeld.”

Lees ook: Koning Willem-Alexander nodigt 100 mensen uit voor koninklijke lunch

Bron: RTL Nieuws, NU.nl | Beeld: iStock