Kindertelefoon belt meer over deze onderwerpen tijdens tweede lockdown

Kindertelefoon

‘Ik ben blij dat deze kinderen ons weten te vinden’

De tweede lockdown raakt iedereen, zo ook kinderen. De Kindertelefoon vertelt dat er in de onderwerpen die zij bespreken met hun bellers een ‘zorgwekkende stijging’ te zien is.

Kindertelefoon

Al jaren is de Kindertelefoon per telefoon (en tegenwoordig ook per chat) beschikbaar voor kinderen tussen de acht en achttien jaar oud. Zij kunnen zo met een getrainde vrijwilliger een vertrouwelijk gesprek voeren over alles wat ze maar willen. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gebeld over onderwerpen als puberteit, vriendschap, en verliefdheid, maar Roline de Wilde, directeur van de Kindertelefoon, vertelt dat er nu een daling te zien is in gesprekken over deze onderwerpen.

Zware gesprekken

In plaats van de ‘normale’ onderwerpen, legt De Wilde uit dat er nu steeds mer wordt gebeld over emotionele problemen. Kinderen laten steeds vaker weten last te hebben van depressieve klachten. Ze vertellen vaker dan tijdens de eerste lockdown dat ze zich eenzaam voelen en sociale contacten missen. Ook suïcidale gedachten worden steeds meer besproken. Vrijwilligers voerden in de afgelopen periode gemiddeld 21 keer per dag gesprekken met kinderen over zelfdoding. Daarnaast is het aantal gesprekken over situaties met huiselijk geweld toegenomen.

‘Blij dat ze ons weten te vinden’

De Wilde vertelt dat ze blij is dat kinderen de Kindertelefoon weten te vinden. “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen die in situaties met huiselijk geweld zitten of gevoelens van depressie ervaren hierover praten.” Ze legt echter ook uit dat de stijging van dergelijke onderwerpen, in combinatie met de daling van ‘reguliere puberonderwerpen’ een zorgelijke trend is.

Oudere jongeren

Ook vertelt De Wilde dat een stijging te zien is van het aantal oudere jongeren dat belt met de Kindertelefoon. Het deel zestien- en zeventienjarigen dat contact opneemt is gestegen van 19 procent vorig jaar naar 26 procent de afgelopen periode. Ook bij deze groep is het aandeel gesprekken over mentale problemen toegenomen, vertelt De Wilde. “Ik vind het belangrijk dat we hen de erkenning geven voor het offer dat zij brengen om de zwakkeren in de samenleving te beschermen.”

 

Lees ook: Veel meer digitaal gepest doordat kinderen niet naar school konden

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels