Je kind op Instagram? Speciale kinderversie Instagram is in ontwikkeling

De app moet beschikbaar worden voor kinderen onder de dertien

Veel jongeren houden van Instagram, maar mogen het niet gebruiken. Nu wil Facebook, het bedrijf achter de populaire app, een speciale kinderversie ervan ontwikkelen. Deze moet beschikbaar worden voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud.

Kinderversie Instagram

Op dit moment is het niet toegestaan voor kinderen onder de 13 jaar oud om Instagram te gebruiken. Natuurlijk betekent dat niet dat kinderen het daadwerkelijk niet doen. Dit lijkt Facebook, de eigenaar van de populaire app, ook steeds meer in te zien. Om toch te zorgen dat kinderen de app veilig kunnen gebruiken, wordt er nu dan ook gewerkt aan een speciale kinderversie. Deze moet beschikbaar zijn voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Het idee is dat ouders uiteindelijk de controle hebben over het account. Dit moet ervoor zorgen dat kinderen veiliger zijn op het sociale media-platform.

Andere maatregelen

De kinderversie van Instagram is niet de enige stap die het bedrijf zet om jongeren beter te beschermen. Een paar dagen geleden kondigde Facebook al aan dat er enkele veranderingen aankomen. Zo is het straks niet meer mogelijk voor volwassenen om minderjarigen zomaar een bericht te sturen. Daarvoor moeten zij elkaar eerst ‘volgen’ op het platform.

Mogelijkheden in Europa

Er moet bovendien nog blijken of de kinder-app ook in Europa kan uitkomen. Mogelijk steekt de huidige General Data Protection Regulation (GDPR, dit is privacywetgeving op Europees niveau) hier namelijk een stokje voor. Het is namelijk niet toegestaan voor bedrijven om binnen Europa informatie te verwerken van kinderen onder de 13 jaar. Onder de 16 jaar is er technisch gezien altijd ouderlijke toestemming nodig. Hoe deze ‘kindvriendelijke’ versie van Instagram met deze regels omgaat, moet nog blijken. Wanneer de app moet uitkomen is ook nog niet duidelijk.

Lees ook: Lieve Instagram-post René Froger voor verjaardag overleden moeder

Bron: Buzzfeed News, GDPR | Beeld: Pexels, Omkar Patyane