Wow: KLM liep 175 miljoen euro mis door problemen op Schiphol

KLM

Maar de luchtvaartmaatschappij maakte ook miljoenen euro’s winst

KLM is miljoenen misgelopen door de problemen op Schiphol afgelopen zomer. Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van de luchtvaartmaatschappij. Deze kosten komen onder meer door de compensatie voor passagiers en gederfde inkomsten. 

175 miljoen

Door de problemen op Schiphol is KLM deze zomer 175 miljoen euro misgelopen. In de zomerperiode, van juli tot en met september, was de vraag naar vliegtickets groot. Helaas moesten door problemen op de luchthaven talloze vluchten worden geannuleerd; niet iedereen kon vertrekken en vluchten moesten vaak worden omgeboekt. Dit kostte KLM 145 miljoen euro aan gederfde inkomsten en 30 miljoen euro aan compensatie voor passagiers. Dat meldt het luchtvaartbedrijf bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

Ook winst gemaakt

Hoewel het om een heleboel geld gaat dat de luchtvaartmaatschappij is misgelopen, heeft KLM ook winst gemaakt het afgelopen kwartaal. Ondanks de chaos op Schiphol boekte KLM een operationele winst van 443 miljoen euro. De operationele winst van zustermaatschappij Air France was nog hoger en lag op 570 miljoen euro. Voor de hele groep bleef er dit kwartaal 466 miljoen euro over onderaan de streep. Ondanks het grote verlies is het alsnog een prima eerste resultaat voor de nieuwe president-directeur van het bedrijf, Marjan Rintel. Zij volgde op 1 juli Pieter Elbers op.

Problemen blijven

Helaas zullen de problemen op Schiphol ook de komende maanden nog blijven bestaan. Vanwege de personeelstekorten op de luchthaven geldt er een maximumaantal passagiers dat per dag mag vertrekken. KLM liet eerder al weten dat voor hen de maat vol is. “Bovendien gooien we een zorgvuldig opgebouwde reputatie te grabbel”, schreven ze in een statement.

Lees ook: Goed nieuws voor Schipholbeveiligers: nieuw rooster en meer loon

Bron: NOS | Beeld: Pexels