KNMI: code rood voor groot deel van het land wegens gladheid

code rood

Vooral op lokale wegen en stoepen is het oppassen geblazen

Vanochtend kun je beter warm thuisblijven. Het KNMI waarschuwt namelijk voor verraderlijke gladheid als gevolg van ijzel. Voor een groot deel van het land geldt daarom zelfs code rood. Alleen in Zeeland en Zuid-Holland valt de gladheid mee. Daarom geldt daar code geel. 

Lokaal spekglad

Op veel doorgaande wegen lijkt de gladheid vooralsnog mee te vallen, maar op lokale wegen, stoepen en fietspaden kan het spiegelglad zijn. Weerman Marco Verhoef vertelt aan NOS dat de zone met neerslag met ijzel langzaam in oostelijke richting trekt. “Daar gaat het het langst door, daar is het het koudst en daar is de ondergrond ook het koudst”, aldus Verhoef. “Als mensen nu op hun thermometer kijken, denken ze misschien: het is boven 0, niets aan de hand. Maar de lucht is nog vrij droog en als daar neerslag in valt, dan gaat dat allemaal afkoelen en dan kan dat druppeltje toch onderkoeld raken. Als dat de grond raakt of een bevroren oppervlakte, dan gaat het bevriezen en kan het lokaal spekglad worden.

Openbaar vervoer

Omdat er de afgelopen week hevig is gestrooid, lijken de problemen op de doorgaande wegen mee te vallen. Ook spoorbeheer ProRail heeft vanochtend nog geen problemen gehad met de gladheid. “Het rijdt allemaal hartstikke goed”, aldus een woordvoerder. “We hebben de perrons extra gestrooid, verder hebben we voor heel veel mensen op verkeersleidingsposten overnachtingen geregeld.” Ook voor de storingsmonteurs of de bovenleiding zijn er geen problemen, meldt de woerdvoerder. Toch zijn er lokaal wel problemen met het openbaar vervoer. Zo heeft Arriva het busvervoer in de provincie Arriva stilgelegd en rijdt vervoerder RET in Rotterdam met een aangepaste dienstregeling. Busbedrijf EBS rijdt in verschillende regio’s vooralsnog niet.

Uit voorzorg dicht

Door de gladheid zijn in het hele land de test- en vaccinatielocaties van de GGD’s uit voorzorg dicht tot het middaguur. Daarnaast blijven sommige scholen en kinderopvanglocaties vandaag gesloten of openen ze later hun deuren.

Einde gladheid

Zeker de hele ochtend zal het op veel plekken nog spekglad zijn. Tegen het einde van de ochtend zal de gladheid in het midden van het land wel voorbij zijn, aldus Verhoef. Rond 14.00 uur geldt dat ook voor het oosten. Wees dus nog eventjes erg voorzichtig als je écht de deur uit moet.

Lees ook: De weg op met gladheid en sneeuw? Dít moet je dan doen!

Bron: NOS | Beeld: Unsplash