Kno-artsen willen dat horeca minder harde muziek gaat draaien

harde-muziek

Het levert in veel gevallen namelijk gehoorschade op

De vereniging van keel- neus- en oorartsen (kno-artsen) dringt aan op een nieuwe wet voor het muziekvolume in horeca. Ze willen dat de volumeknop op festivals, in clubs en discotheken terug wordt gedraaid. Daarmee kan volgens hen namelijk een hoop gehoorschade bij het publiek worden voorkomen. 

Ook regels voor horeca

“Tot nu toe heeft de horeca vrij spel gehad”, aldus Henri Marres tegen de NOS. Marres is voorzitter van de Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde. Er zijn afspraken gemaakt door het ministerie van VWS en de kno-branche over het aantal decibellen dat uit speakers mag komen. Hoe hoger dat aantal, hoe groter de kans dat mensen gehoorschade oplopen. De gemaakte afspraken zijn vastgelegd in een verdrag dat in 2018 is opgesteld. “De grote uitblijver bij de ondertekenaars van dit convenant is de Koninklijke Horeca Nederland”, zegt Marres. Als er een wettelijke norm komt voor het maximumaantal decibellen, zal ook de horeca eraan moeten geloven en moet de muziek daar dus zachter.

Nieuwe norm

Op dit moment wordt de norm van 103 decibel gehandhaafd. Daarbij wordt er dan wel van uitgegaan dat mensen gehoorbescherming dragen. De WHO houdt het maximum van 100 decibel aan, ook als mensen oordopjes dragen. Hoewel het verschil van 3 decibel klein lijkt, betekent het in de muziekwereld een halvering van het totale geluid. Marres is het ermee eens dat 100 decibel een goede grens is. “De WHO heeft die norm goed onderbouwd en daar conformeren wij ons als vereniging aan.”

Het ministerie van VWS werkt momenteel nog aan een wetgeving voor het aanpakken van harde muziek. Het idee is om het maximumaantal decibel van 103 naar 100 te verlagen en dat in die wet te laten vastleggen. Naar verwachting verschijnt het advies over de wet in november.

Lees ook: Studenten krijgen volgend studiejaar tijdelijk een hogere basisbeurs

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Hanny Naibaho