Tóch een knuffel geven: zoveel mensen gaan tegen de adviezen in

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen het knuffelen niet kunnen laten

Na maandenlang afstand houden, hunkeren veel mensen naar fysiek contact met hun naasten. Onderzoek van Editie NL wijst uit dat sommige mensen hun familieleden en vrienden gewoon weer – letterlijk – in de armen sluiten. Het advies luidt echter nog steeds om minstens 1,5 meter afstand te bewaren. Vooral de jongere leeftijdsgroep gaat daar tegenin en deelt alweer knuffels uit.

Wel of niet knuffelen

De deelnemers van het onderzoek werd gevraagd of ze alweer mensen knuffelen. Meer dan een vijfde van deze groep (21 procent) zegt dit gewoon weer te doen. De meerderheid van de knuffelaars geeft aan dat ze naast familieleden ook hun vrienden weer begroeten met een knuffel.

Vooral jongere mensen

Opvallend is dat vooral jongere mensen elkaar graag weer in de armen sluiten. Meer dan een derde van de mensen onder de 35 jaar deelt op dit moment weer knuffels uit. Het percentage ligt veel lager onder de 65-plus leeftijdsgroep. Daar ziet slechts 11 procent van de ondervraagden het zitten om weer te knuffelen. Mensen in de hogere leeftijdsgroepen zijn waarschijnlijk voorzichtiger, omdat zij zwaarder getroffen worden door het virus.

Handen schudden

Naast knuffelen, begroeten mensen elkaar nu ook weer vaker door handen te schudden. Een kleine groep mensen doet dit voor werkgerelateerde zaken. Maar liefst 70 procent vindt het geen probleem om de hand te schudden met familieleden. Toch zit niet iedereen te wachten op een terugkeer van de begroeting: een kwart van de ondervraagden vindt dat de gewoonte om handen te schudden ook na corona weg mag blijven.

Fysiek contact

Hoe graag we ook zouden willen, niet iedereen voelt zich klaar om weer een knuffel te geven. Aangezien het virus nog niet het land uit is, nemen veel mensen het zekere voor het onzekere. Een derde van de ondervraagden vermijdt fysiek contact buiten het huishouden om en geeft ook familie geen handen of knuffels. Zij volgen het advies om afstand te houden dus nog keurig op. 

Lees ook: Nederlanders door coronacrisis optimistischer

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels