KNVB gaat Oranjevrouwen net zoveel betalen als heren

oranjevrouwen

Dit besluit komt twee weken voor de start van het EK

Vandaag maakte de KNVB bekend dat zij een historische stap zetten. Eindelijk krijgen de Oranjevrouwen namelijk net zoveel betaald als het nationale herenelftal. 

Evenveel betaald

Vanaf 1 juli krijgen de Oranjevrouwen net zoveel betaald als de heren ‘uit commerciële activiteiten’. Deze aankondiging komt ongeveer twee weken voor de start van het EK Vrouwenvoetbal. De plannen zijn hiermee een jaar naar voren gehaald. Enkele jaren geleden meldde de KNVB namelijk al dat ze de vergoedingen in 2023 gelijk wilden trekken. Dit besluit volgt na een eerdere verhoging van de inkomsten uit commerciële activiteiten in 2019.

‘Historische stap’

Jan Dirk van der Zee, die als directeur amateur- en vrouwenvoetbal aan de KNVB verbonden is, laat weten erg tevreden te zijn met de stap. “Wij zijn blij met deze nieuwe overeenkomst. We hebben hier met elkaar hard naartoe gewerkt en nu is het een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal”, deelt hij. Vivianne Miedema, topscorer aller tijden bij de Oranjevrouwen en lid van de Spelersraad reageert ook enthousiast. “Ik ben de KNVB heel dankbaar dat we dit voor elkaar gekregen hebben en op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje.”

Succes

Deze stappen zijn voor een goed deel te denken aan hun succes de afgelopen jaren. Zo werden ze vijf jaar geleden Europees kampioen, en haalden ze in 2019 de WK-finale. “De Oranjevrouwen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap. We willen dat met deze belangrijke stap ook benadrukken”, deelt Van der Zee.

Of de Oranje Leeuwinnen hun titel weer kunnen heroveren op verdediger Engeland, gaan we vanaf 9 juli zien. Dan trappen de Oranjevrouwen af tegen Zweden in de groepsfase.

Lees ook: Van luizenmoeder naar voetbalouders: Ilse Warringa werkt aan nieuwe komische serie

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress