Slecht nieuws: koffie wordt duurder en minder lekker

koffie-duurder-en-minder-lekker

Het klimaat heeft hier veel invloed op

Je alledaagse kopje koffie gaat er binnenkort anders uitzien. Dit heeft alles te maken met de prijs van de populaire arabicabonen die op zijn hoogste punt staat in bijna tien jaar. Daarnaast staat de kwaliteit van de koffieboon door klimaatverandering ook flink onder druk. 

Vijftig procent meer

Misschien heb je al wel doorgehad dat de prijs van koffie langzaam gestegen is. Sinds het dieptepunt in november 2001 is de prijs al met 370 procent gestegen. En in het begin van dit jaar zijn de bonen nog zeventig procent duurder geworden. Zo betaal je voor 454 gram koffie gemiddeld 2,09 dollar (1,80 euro). De meest populaire variant, de robusta, kost nu al vijftig procent meer dan aan het begin van dit jaar.

Factoren

De reden dat de prijs duurder is geworden, heeft te maken met verschillende factoren. Zo is het te wijten aan het klimaat die door droogte en koud de koffieoogst verpest. Ook dreigen veel koffieplanten uit te sterven, ongeveer 22 procent van de soorten koffieplanten worden met uitsterven bedreigd. Dit zijn vooral de koffieplanten van goede kwaliteit. Daarnaast zijn de prijzen voor de containers gestegen die werden gebruikt bij het vervoeren van de koffiebonen. Hierdoor kan er een schaarste ontstaan omdat er minder koffie wordt geleverd.

Voorbereiding

Op dit moment hoeven we niet te minderen op onze koffie want er is nog geen sprake van een tekort. Toch bereiden koffiebedrijven zich hier wel alvast op voor. Zo blijkt uit jaarverslagen van Nestlé en Douwe Egberts dat ze veel meer koffiebonen inkopen dan nodig is. Dit doen ze om de stijgende prijzen of eventuele schaarste voor te zijn.

Lees ook: Waarom je nooit koffie voor het ontbijt moet drinken

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Snapbythree