Komende week opnieuw stakingen bij NS-personeel

ns-personeel

Van Haarlem tot Heerlen ligt het treinverkeer plat

Vorige week waren veel reizigers de dupe van de NS-staking, en komende week zal dat weer aan de hand zijn. Na een staking in het noorden en westen van het land, zullen er in de komende week in de andere regio’s ook vrijwel geen treinen rijden. 

Opnieuw stakingen

Komende week zal er weer drie dagen achterelkaar gestaakt worden in de regio’s Noordwest, Midden, Zuid en Oost. Maandag staakt het personeel in Noordwest-Nederland, waar onder meer Amsterdam en Schiphol onder vallen.

Nauw verweven

De staking zal volgens de NS ook gevolgen hebben voor de rest van het land, omdat veel treinverbindingen “nauw verweven zijn” met de dienstregeling in het gebied waar wordt gestaakt. “Dit betekent dat reizigers landelijk rekening moeten houden met langere reistijden en vaker overstappen”, aldus de NS. Ook het international treinverkeer zal getroffen worden door de staking.

Naar Schiphol

Nog geen paniek voor vakantiegangers, want van en naar Schiphol gaan er wel af en toe treinen rijden. Zo laat een woordvoerder weten: “Als je per se op Schiphol moet zijn, dan rijden er treinen, maar fors minder dan gebruikelijk. Hij benadrukt dat de luchthaven “niet op een normale manier bereikbaar is.” Daarom roept de NS reizigers naar Schiphol op om gebruik te maken van alternatief vervoer, indien dit mogelijk is.

De rest van Nederland

Voor dinsdag staan de stakingen in Midden-Nederland op de planning. Dit zal Utrecht, het grootste en drukste station van Nederland ook treffen. Woensdag wordt er gestaakt in het oosten en zuiden van Nederland.

Loonsverhoging

De reden dat de werknemers staken is omdat de vakbonden en de NS niet tot een akkoord zijn gekomen tijdens cao-onderhandelingen. Zo willen de bonden een flinke loonsverhoging om de koopkracht op peil te houden, maar wil de NS daar niet in meegaan. De reden hiervoor is omdat het bedrijf de economische schade van de coronapandemie nog steeds voelt.

Nieuw cao

De NS laat weten de gevolgen van de staking voor reizigers buitengewoon vervelend te vinden. “We begrijpen de zorgen van onze collega’s heel goed. De waardering voor onze collega’s willen we daarom graag terug laten komen in de nieuwe cao.” Volgens een woordvoerder van vakbond FNV Spoor is er in de tussentijd niets veranderd. Er is ook geen contact meer geweest met de NS over de betreffende cao-eisen.

Lees ook: NS-Personeel begonnen met staken, treinverkeer Noord-Nederland plat

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock