Gaan de koning en koningin vandaag ook stemmen?

Wij hebben het antwoord!

Vandaag heb je de mogelijkheid om te stemmen op een partij waar je voorkeur naar uitgaat. Of je dit nu via de post, een drive-through stembureau of in het stemhokje doet, jouw stem is belangrijk. Veel mensen hebben vandaag al gestemd, maar de vraag blijft: gaan de koning en koningin vandaag ook stemmen? 

Wel stemrecht

Iedereen boven de achttien jaar heeft stemrecht in Nederland. Dit geldt ook voor de leden van het koningshuis. Alleen maakt niet iedereen hier gebruik van. Omdat de koning onpartijdig moet zijn, stemt hij vandaag niet. Dit geldt ook voor koningin Máxima en prinses Beatrix. Je komt ze dus niet zo snel tegen in een stemhokje of drive-through.

Blanco stem

Als de koning wel wil stemmen, brengt hij een blanco stem uit. Dit wordt alleen niet gedaan, omdat er in het geheim gestemd moet worden. Dit staat immers in de Grondwet. Wanneer de koning blanco stemt, zal de koninklijke stem niet gelden. En heeft het geen invloed op de uiteindelijke uitslag van de verkiezingen.

Wel stemmen

Omdat andere leden van het koningshuis ook een stemrecht hebben, is het wel mogelijk dat er mensen met blauw bloed gaan stemmen. Dit zijn onder meer prins Constantijn, zijn vrouw Laurentien en hun dochter Eloise en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Zij kunnen dus wel naar een stemhokje gaan om te stemmen.

Lees ook: Volgens het internet lijkt koningin Maxima op deze BN’er

Bron: Het Koninklijk huis | Beeld: BrunoPress