Koning verdient in 2022 voor het eerst meer dan 1 miljoen euro

koning euro

Dat is nog eens een lekker zakcentje!

Het jaar 2022 ziet er rooskleurig uit voor koning Willem-Alexander. Zijn grondwettelijke verhoging stijgt iets en komt daarmee voor het eerst uit boven de 1 miljoen euro. Zijn jaarsalaris volgend jaar bedraagt maar liefst 1.007.000 euro. Dat is nog eens een prima zakcentje.

Stijging

Dit jaar moest Willem-Alexander het nog doen met een luttele 998.000 euro. Doordat zijn grondwettelijke uitkering volgend jaar met 0,9 procent stijgt, komt de koning volgend jaar dus uit boven de miljoen euro. Ook zijn vrouw, koningin M√°xima, gaat erop vooruit. Haar uitkering stijgt met 1 procent van 396.000 euro tot precies 400.000 euro.

Prinses Amalia

Als troonopvolger heeft prinses Amalia ook recht op een uitkering. Dit jaar kreeg zij maar liefst 296.000 euro. Toch laat ze dit bedrag niet op haar bankrekening staan. Omdat zij een tussenjaar neemt, heeft de prinses aangekondigd de uitkering terug te storten. Voor volgend jaar kan zij echter rekenen op nog zo’n lekker bedrag: namelijk 299.000 euro, een stijging van iets meer dan 1 procent.

Prinses Beatrix

Tot slot kan ook prinses Beatrix rekenen op een stijging in haar uitkering. Die stijgt volgend jaar van 564.000 euro tot 569.000 euro. Omdat zij de voorganger is van de huidige koning, heeft zij nog recht op deze uitkering.

Afwachten

Helemaal vast staan deze bedragen echter nog niet. De hoogte van de uitkeringen kan nog veranderen, aangezien deze zijn gekoppeld aan dat van de vicepresident van de Raad van State. En dat salaris hangt weer af van de cao voor rijksambtenaren, en die moet nog worden afgesloten. Aha!

Lees ook: Kostenpost toeslagenaffaire loopt op tot 5 miljard euro

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress