Zo hoog zijn de kosten van een baby in het eerste jaar

Een pasgeboren baby kost meer dan slapeloze nachten

Een baby krijgen is een bijzondere en prachtige gebeurtenis. Toch hangt er ook een prijskaartje aan de uitbreiding van het gezin. Heb je namelijk weleens nagedacht over hoe duur luiers zijn? En dan te bedenken dat een baby in het eerste jaar ongeveer 1800 luiers nodig heeft. De Consumentenbond heeft de belangrijkste kosten voor een pasgeboren baby verzameld en onderaan de streep kan dit hoog oplopen. Ai…

De baby-uitzet

Wie in verwachting is, gaat natuurlijk meteen beginnen met het verzamelen van essentiële spullen voor de baby. Het inrichten van de babykamer, de verzorging en de meubels zijn hier belangrijke onderdelen van. Een box, kinderstoel of kinderwagen komen daar ook nog bij. Dit zijn spullen die je zeker nodig hebt, vooral bij een pasgeboren baby. Maar ook een hele hoop kleding. In het eerste jaar groeit je baby namelijk uit vijf kledingmaten. Lees hieronder hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan de baby-uitzet:

  • Een volledig gemeubileerde babykamer: €370,-
  • Een kast vol met kleding, rompertjes, sokjes, mutsjes, enzovoort: €107,50
  • (Fop)spenen en flesjes voor melk: €6,-
  • Alles voor de babyverzorging, zoals een badje, shampoo, aankleedkussen en een thermometer: €154,70
  • Meubels voor slapen en vervoer, zoals een kinderstoel, fietsstoel en kinderwagen: €1055,-

De maandelijkse lasten

In het eerste jaar van je kroost heb je ook kosten die maandelijks terugkomen. Dit is bijvoorbeeld de kosten aan luiers, kinderopvang en flesvoeding (als je geen borstvoeding geeft). Ook hier kan een prijskaartje aan hangen. We zetten de bedragen voor je op een rijtje:

  • Luiers (€24,- per maand) in een luiertas (eenmalig €30,-) keer gemiddeld 1800 luiers in een jaar.
  • Flesvoeding/poedermelk: €50,-
  • Kinderopvang/oppas: een kinderopvang is gemiddeld €8,- per uur, een oppas is gemiddeld €4,- per uur. Stel dat je drie dagen per week werkt, dan ben je ongeveer €768,- per maand kwijt aan kinderopvang.

De totale kosten van een pasgeboren baby

In totaal geef je dus meer geld uit dan je wellicht had verwacht. Zo kost de baby-uitzet bij elkaar €1693,30. Met alle maandelijkse kosten zoals de kinderopvang en luiers, stijgt dit bedrag naar gemiddeld €10.303,20. Hier zitten de kosten van babyvoeding en prikjes nog niet eens bij. Gelukkig is er kinderbijslag, want dan zijn de gemiddelde kosten €9.417,24.

Had jij dit bedrag verwacht?

Lees ook: Dit zijn de 8 raarste babynamen die ouders hun kind gaven in 2020

Bron: Ze.nl, Consumentenbond | Beeld: Unsplash, Jonathan Borba