Kosten voor Testen voor Toegang vallen lager uit dan verwacht

In de begroting stond een bedrag dat een stuk hoger lag

Testen voor Toegang heeft een belangrijke rol gespeeld bij de heropening van onze samenleving tijdens corona. Voor dit gigantische project was 925 miljoen euro gereserveerd. Nu blijkt dat de uiteindelijke kosten voor dit project veel lager zijn uitgevallen. Het heeft ‘slechts’ 350 miljoen gekost.

9.5 miljoen corona testen

Uit het jaarverslag van Stichting Open Nederland, die de leiding had over Testen voor Toegang, blijkt dat er tussen 2021 en 2022 in totaal 9,5 miljoen coronatesten zijn uitgevoerd. Mensen hadden een negatief testbewijs nodig om bijvoorbeeld te reizen, de horeca te bezoeken of om naar een sportwedstrijd te gaan. Er was een groot budget gereserveerd voor deze testen, omdat het ervoor zou moeten zorgen dat de samenleving weer veilig open kon.

Kosten liggen veel lager

Hoe het mogelijk is dat de kosten voor Testen voor Toegang uiteindelijk zo’n 600 miljoen euro lager liggen dan in eerste instantie werd verwacht? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Het geld werd voornamelijk gebruikt voor de uitvoering van de antigeentesten. Ook ging er geld naar de infrastructuur en het controleren van de testen en testaanbieders. Een reden voor de lage kosten kan mogelijk zijn dat veel minder testen zijn uitgevoerd dan aanvankelijk gedacht werd.

 

Lees ook: ‘Minder mensen afgesloten van gas en energie’ 

Bron: Nu.nl | Beeld: Unsplash, Roman Wimmers