Kostenpost toeslagenaffaire loopt op tot 5 miljard euro

toeslagenaffaire

Ook de komende jaren zal het kabinet nog honderden miljoenen euro’s kwijt zijn aan de afhandeling

De kosten stapelen zich flink op voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. Komend jaar trekt het kabinet hier nog eens 1,1 miljard euro voor uit. Daarmee kost de toeslagenaffaire de Nederlandse staat al 5 miljard euro. Dat meldt RTL Nieuws na het inzien van begrotingsstukken voor 2022.  

Miljoenen euro’s

Voor het afhandelen van het toeslagenschandaal moet de Nederlandse staat diep in de buidel tasten. De compensatie van gedupeerden en het kwijtschelden van private schulden kosten dit jaar al bijna 900 euro. En daarmee is het nog niet klaar. In 2022 is daar nog eens 650 miljoen euro voor gereserveerd en ook in de jaren daarna verwacht het demissionair kabinet nog honderden miljoenen euro’s kwijt te zijn. Tot het jaar 2026 denkt het kabinet nog zeker 300 miljoen euro aan de toeslagenaffaire kwijt te zijn.

Personeelskosten

Naast de kosten voor de compensatie en het kwijtschelden van private schulden van gedupeerden, heeft de Nederlandse staat ook een potje nodig voor personele kosten. Voor de behandeling van alle dossiers is namelijk een aparte dienst opgericht: de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Hier werken inmiddels honderden mensen bij, die natuurlijk allemaal betaald moeten worden. Deze personele kosten lopen volgend jaar op tot zo’n 300 miljoen euro.

Lees ook: Ipsos: zes op de tien Nederlanders heeft ‘weinig’ vertrouwen in de politiek

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress