Krapte op arbeidsmarkt, maar plan ontbreekt: ‘Gewoon kortzichtig’

arbeidsmarkt

Er zijn ‘grote zorgen’ dat het land door de krapte vast zal lopen

Je ziet steeds vaker dat restaurants de deuren een dag sluiten wegens ‘gebrek aan personeel’. Over de hele lijn is er sprake van flinke krapte op de arbeidsmarkt. Hoewel het kabinet, vakbonden en werkgevers los van elkaar wel plannen maken, ligt er nog niet één concreet actieplan. Is dat reden voor zorgen? NU.nl heeft het nagevraagd bij verschillende experts.

Krapte op de arbeidsmarkt

Van de bagage-afhandeling op Schiphol, tot de NS die minder treinen laat rijden: op veel plekken zijn er simpelweg te weinig mensen om het nodige werk gedaan te krijgen. De gevolgen zijn tot nu toe te overzien, maar de zorgen worden steeds groter. Toch is er nog altijd niet één duidelijke oplossing voor dit probleem. Een ‘concreet, allesomvattend actieplan’ ontbreekt, schrijft NU.nl.

“En dat is ook helemaal niet nodig”, deelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. “Het is niet zo dat er een gebrek aan ideeën is. Er liggen tal van adviezen op de plank die zijn afgesproken in de Sociaal-Economische Raad (SER), maar die worden al jaren niet uitgevoerd door de overheid en werkgevers. Bovendien hebben we helemaal geen actieplan nodig om te investeren in werknemers.” Kortom: er zijn genoeg oplossingen, maar die hadden veel eerder ingevoerd moeten worden.

Kabinet

Minister Van Gennip, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft onlangs in een brief aan de Tweede kamer al een paar maatregelen aangekondigd. Hieronder vallen bijvoorbeeld het stimuleren van technologie en innovatie. Ook moet de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeterd worden. Een woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland deelt dat dit een goede zaak is, maar stelt dat er ‘meer nodig is’. “Onconventionele maatregelen, van werkgevers zelf en waar nodig gefaciliteerd door de overheid. Zo zou het kabinet werken aantrekkelijker moeten maken, met bijvoorbeeld een meer-urenbonus. Verder is het nodig dat werkgevers beter inzicht krijgen in de ‘kaartenbakken’ van mensen die nu nog niet actief zijn op de arbeidsmarkt maar dat wel willen”, laat de bedrijfsorganisatie weten.

‘Kortzichtig’

Hoogleraar Arbeidseconomie Joost Schippers stelt dat dit probleem langer loopt: “We hebben eigenlijk te maken met een gerecht dat een tijdje moet sudderen. Het enige dat het proces kan versnellen is wanneer een aantal mensen achter de schermen bij elkaar komt om te bekijken wat er mogelijk is.”

Elzinga ziet dit echter niet gebeuren. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat de FNV al vaker aan de bel heeft getrokken, maar dat er met die signalen niks is gedaan. “Werkgevers moeten eens in de spiegel kijken. We hebben jaren geleden al gewezen op de problemen bij bijvoorbeeld de NS over de vergrijzing en het investeren in werknemers. Is niets mee gedaan, en we zien het resultaat. Het is gewoon kortzichtig.”

Lees ook: Twee derde van de werknemers met langdurige coronaklachten volledig arbeidsongeschikt

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Nathan Dumlao