Kritiek op Blond Amsterdam servies met lachende Anne Frank

blond-servies

De specifieke items zijn inmiddels uit de collectie gehaald

Bijna iedereen kent het servies van Blond Amsterdam inmiddels wel. Heb je het zelf niet in de kast staan, dan heb je deze kopjes, kommetjes of borden weleens cadeau gegeven of langs zien komen. Kenmerkend zijn de afbeeldingen op het servies: vaak typisch Hollandse plaatjes en tekeningen. De nieuwste Blond Amsterdam collectie valt alleen minder goed in de smaak. Op dit servies is een heel opmerkelijke afbeelding te vinden. 

‘Hollands Glorie’

Deze nieuwe verzameling kopjes en kommetjes werd met de naam ‘Hollands Glorie’ uitgebracht. Op de buitenkant staan ‘echt Hollandse’ plaatjes van bijvoorbeeld een molen, hagelslag, vla-flip, schaatsen; een ode aan typisch Nederlandse kenmerken. De insteek van de collectie is volgens Blond Amsterdam een ‘positieve herinnering… aan Hollandse taferelen en -helden waar wij trots op zijn…’. Tussen al deze plaatjes van Hollandse glorie staat een eigenaardig plaatje: een lachende Anne Frank met in haar handen het bekende dagboek.

Aron Vrieler van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) geeft in een artikel van de NOS aan dat hij met stomheid geslagen is. Hij noemt de keuze van de servieswinkel ongepast. Het advies is om deze items direct uit de collectie te halen. Volgens de Anne Frank Stichting gaat het hier om “weinig historisch besef en weinig inlevingsvermogen”.

Collectie geschrapt

Blond Amsterdam laat in reactie op de ophef weten dat ze het servies met deze afbeelding uit de productie hebben gehaald en dat de opbrengsten van de huidige verkopen worden gedoneerd aan een goed doel. Blond geeft in een statement aan dat ze geschrokken zijn en daarom direct actie hebben ondernemen. Het is niet helemaal duidelijk of dit betekent dat de al geproduceerde artikelen helemaal niet meer verkocht worden. Ook bestaat er nog geen duidelijkheid over het goede doel waar de opbrengsten van de verkochte serviesspullen aan gedoneerd zullen worden.

Lees ook: Dit zijn de theesoorten waar je het beste van opwarmt

Bron: NOS | Beeld: Unsplash