Kritiek op WK-reclame Jumbo met feestende bouwvakkkers

jumbo reclame

Wat vind jij: ongepast of niks mis mee?

Er is de afgelopen maanden al veel te doen geweest over het aankomend WK voetbal in Qatar. Zo zouden er volgens mensenrechtenorganisaties duizenden arbeiders overleden zijn bij de bouw van de grote WK-stadions. Verschillende bedrijven pakken hun viering van het WK dit jaar dan ook iets ingetogener aan dan andere jaren. Dat supermarktketen Jumbo dan niet alleen een commercial in feeststemming uitbrengt, maar hierin uitgerekend hossende bouwvakkers te zien zijn? Dat schiet veel mensen in het verkeerde keelgat.

Omstreden WK in Qatar

Sinds Qatar in 2010 het WK van 2022 toegewezen kreeg, ligt de staat al onder een vergrootglas. Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben vastgesteld dat er veel mis is met de behandeling van arbeiders die de stadia voor het toernooi bouwen. Zo werden veel van de arbeiders niet, te weinig of te laat betaald.

Daarnaast zouden er ‘minstens 6.500 doden’ gevallen zijn onder de arbeidsmigranten die Qatar bij de bouw aan het werk zette. Ook berichtte Britse krant The Guardian dat velen van hen hun paspoorten ingenomen zagen worden door hun werkgever. Hierdoor waren zij niet in staat terug te gaan naar hun thuisland.

Boycots

Een paar maanden terug stemde de Tweede Kamer er al mee in dat de regering het WK zou boycotten, en hier is de Nederlandse regering niet alleen in. Zo maakte een Groningse kroegbaas al bekend dit jaar geen WK uit te zenden in zijn café, en hebben verschillende Franse en Belgische steden laten weten het sporttoernooi te boycotten.

Jumbo-reclame

Supermarktketen Jumbo gaat hier in elk geval niet in mee. Zo deelden zij gisteravond hun WK-commercial voor dit jaar, met sterren zoals Jan Smit, Gerard Joling, Jeroen van der Boom, en Donnie. In de commercial is een hoop feest en een hoop oranje te zien, en is niets van de ophef rond het toernooi te merken. Een paar fragmenten trekken in het bijzonder de aandacht: een reeks hossende bouwvakkers komt in polonaise door het beeld gelopen.

Kritiek

Op sociale media hebben veel mensen geen goed woord over voor de reclame. “Wie bedenkt dit?”, vraagt iemand zich af, en een ander schrijft: “Jumbo moet zich echt kapot schamen voor deze reclame.” Een derde deelt: “Terwijl het maatschappelijk debat gaat over de duizenden arbeiders die de dood vonden in de stadions van Qatar, laat Jumbo bouwvakkers gezellig de polonaise lopen”.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft al van zich laten horen. “In onze Qatar-groepsapp werd de video vanmorgen vroeg al gedeeld. Zo’n filmpje is heel onverstandig van Jumbo. De hossende bouwvakkers maken het extra wrang. Dan plaats je jezelf als bedrijf buiten de werkelijkheid”, deelde woordvoerder Ruud Bosgraaf met De Stentor.

Lees ook: Tweede Kamer stemt voor boycot WK voetbal in Qatar

Bron: Trouw, BNNVARA, De Stentor, Wieler Revue | Beeld: Videostill