Kunsthistoricus en tv-persoonlijkheid Sis van Rossem overleden

Mary van Rossem, beter bekend onder de naam Sis, is woensdag op 77-jarige overleden. Dat meldt het magazine Maarten! Ze was vooral bekend door het programma Hier zijn de Van Rossems, dat ze samen met haar broers Maarten en Vincent produceerde.

Sis van Rossem is woensdag in een Utrechts ziekenhuis overleden. Ze werd twee dagen eerder opgenomen na een val in haar woning.

Programma

Sis was vooral bekend vanwege haar deelname aan het programma Hier zijn de Van Rossems. In de show, die vaak meer dan een miljoen kijkers trok, ging ze samen met haar broers op reis door verschillende Nederlandse steden. “De hoofdrol in de serie was, de bekendheid van Maarten ten spijt, weggelegd voor Sis”, schrijft oud-redacteur Ieke Schout op de site van Maarten! “Haar deskundigheid op het gebied van kunstgeschiedenis imponeerde en de manier waarop ze haar broers, als het nodig was, op hun plek zette, wekte herkenning en bewondering.

Toekomstige uitzendingen

Volgens omroep NTR was Sis iemand die ‘kunstgeschiedenis dicht bij de mensen wist te brengen en daarbij niet schroomde om haar eigen, soms tegendraadse mening te geven.’ De broers van de kunsthistorica geven daarbij aan dat Hier zijn de Van Rossems uitgezonden zal blijven worden. “Dit programma is mede door haar unieke bijdrage een groot succes geworden. Zij heeft het met een opmerkelijke combinatie van ergernis en genoegen gemaakt. Vandaar dat besloten is de lopende serie volledig uit te zenden.”

Columnist

Sis van Rossems echte passie was naar eigen zeggen schrijven. Sinds 2018 verzorgde ze columns voor het magazine Maarten!, wat ze op karakteristieke wijze deed. “Werken met Sis vroeg om een flinke laag eelt op de ziel”, meldt oud-redacteur Ieke Schout daarover. “Een kleine tekstuele ingreep kon al reden zijn om er per mail ongenadig van langs te krijgen. ‘Wat een gepruts. Nu moet ik er weer bovenop zitten alsof ik het werk van een eerstejaars corrigeer.'”

Desondanks geeft Schout aan dat het nooit de bedoeling van Sis was om mensen te beledigen. “Ik zeg wat ik wil zeggen”, sprake de kunsthistoricus ooit. “Soms kwetsend, ik weet het, maar mensen zijn wel erg snel gekwetst.”

Lees ook: Maarten van Rossem deelt sneer uit aan Martien Meiland

Bron: Maartenonline | Beeld: NTR