Lachgasverbod gaat volgende week in

lachgas

Het gebruik zorgt voor grote gezondheidsproblemen

Per 1 januari gaat het lachgasverbod in. Dat betekent dat het in Nederland streng verboden is om lachgas te bezitten en te verkopen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brengt het gebruik van de ballonnen ernstige risico’s met zich mee.

Problematische cijfers

Een woordvoerder van het ministerie vertelt aan NU.nl dat er jaarlijks honderden verkeersongelukken gelinkt zijn aan lachgas. “Sinds 2015 neemt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum een stijging waar in het aantal meldingen over problematisch gebruik van lachgas”, aldus het ministerie. In 2019 waren er 128 meldingen van personen met gezondheidsklachten door lachgas, en het jaar daarop 144. Daarna is het aantal iets afgenomen, maar volgens de woordvoerder werd bij ongeveer een derde van de meldingen neurologische klachten gemeld.

Van epileptische aanvallen tot dwarslaesie

Maar hoe komt het eigenlijk dat lachgas zo schadelijk is? Volgens neuroloog Anne Bruijens zorgt lachgas ervoor dat er minder zuurstof in de hersenen komt. “Ook blokkeert het de werking van vitamine B12. Dat alles kan leiden tot een licht gevoel in je hoofd en tintelingen.” Bruijens zegt dat er al schadelijke effecten kunnen optreden bij enkele lachgasballonnetjes. “Je kunt flauwvallen, een epileptische aanval krijgen. We denken dat het erger is voor wie al een vitamine B12-tekort heeft. Er wordt momenteel onderzoek naar gedaan, maar duidelijk is dat er hele grillige en gevaarlijke effecten zijn.” Volgens de neuroloog kan het gebruik zelfs blijvende zenuwschade veroorzaken. “In 2020 werd duidelijk dat 64 jongeren een dwarslaesie hadden opgelopen door het gebruik van lachgas. Er kan dan schade zijn in het ruggenmerg.”

Extra druk op de zorg

Volgens de politie zijn er zowel in 2020 als in 2021 honderden bestuurders per maand gaan rijden terwijl ze onder invloed waren van lachgas. Dat heeft geleid tot verschillende, waaronder dodelijke, verkeersongelukken. Hoeveel lachgas precies zorgt voor klachten, is niet duidelijk. Maar dat het gebruik ervan zorgt voor gezondheidsproblemen staat vast, zegt Bruijens. “Het zorgt ook voor een druk op de zorg. Daarom is een verbod op zijn plaats.”

Lees ook: Dit was de populairste provincie op Funda in 2022

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Olesia Bahrii