Planbureau: landbouw verdwijnt door strenge klimaatregels

landbouw maatregelen

Door de strenge klimaat- en stikstofregels is landbouw nauwelijks meer mogelijk

In kwetsbare gebieden zal op den duur geen landbouw meer mogelijk zijn door strenge klimaat- en stikstofregels. Dit blijkt uit een advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) aan het nieuwe kabinet.

Ingrijpende gevolgen voor boeren

In maart werd door de Tweede Kamer een wet aangenomen om de uitstoot van stikstof de komende jaren af te bouwen. Daarnaast worden sindsdien ook nieuwe maatregelen getroffen om de natuur te beschermen. Deze combinatie zal ingrijpende gevolgen hebben voor duizenden boeren in stikstofgevoelige gebieden. Hier zal op de lange termijn nauwelijks veehouderij of akkerbouw meer mogelijk zijn. Het planbureau stelt dat het nieuwe kabinet eerlijk moet zijn over deze grote impact. 

Stikstofaanpak te willekeurig

Volgens het planbureau zou de huidige stikstofaanpak daarnaast te willekeurig zijn. Volgens PBL is het beter om maatregelen te nemen die specifiek zijn gericht op plekken waar de natuur er het slechtst aan toe is. Dat kan verslechtering van deze gebieden voorkomen. PBL noemt als voorbeelden de hoogveengebieden in het oosten en zuiden van Nederland.

Nieuwe demonstraties

Aanstaande woensdag willen verschillende boerenorganisaties weer demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Onder andere actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) hebben acties aangekondigd. De protesten zullen zowel op het Malieveld in Den Haag als regionaal plaatsvinden.

Lees ook: Noordelijke provincies verbieden komende week boerenprotesten

Bron: NOS | Beeld: Unsplash