Lente in aantocht: temperaturen omhoog, maar ook Saharastof onderweg

lente saharastof

Eindelijk lente, maar dan wel met een hoop Saharastof

April doet wat-ie wil, luidt het gezegde, en dat hebben we de afgelopen weken gemerkt. Tussen een béétje zon, regen, en zelfs sneeuw, heeft het lenteweer zich nog niet echt laten zien. Komende week gaat dat echter veranderen, voorspellen experts nu. 

Warmer weer

Dinsdag en woensdag ziet het ernaar uit dat we weer kunnen genieten van warm lenteweer. Buienradar voorspelt dat we deze dagen temperaturen rond de 20°C gaan zien. Weerplaza vermeldt zelfs dat het dinsdag in de zuidelijke delen van ons land richting de 23°C kan gaan. Aan de kust blijven de temperaturen wat lager met zo’n 17°C, maar in het zonnetje is het alsnog goed toeven. Ook hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken om regen. Wel is er morgen hier en daar wat sluierbewolking, maar het blijft overal droog.

Regen en onweer?

Helaas blijft het niet lang droog. Woensdag nadert er namelijk een koufront, schrijft Weerplaza. Eerst zal hierdoor in de kustgebieden meer bewolking ontstaan, en koelt het daar snel af. Verder landinwaarts blijven de mooie temperaturen langer hangen, maar daar vallen in de nacht van woensdag op donderdag waarschijnlijk flinke buien. Vooral rond de grens met Duitsland is er bij de juiste omstandigheden kans op buien met onweer. In het westen en het noorden blijft het waarschijnlijk wel droog.

Saharastof

Helaas laat met het warme weer ook een bijzonder vervelend verschijnsel zich weer zien. In Noord-Afrika woeden namelijk verschillende stormen, waardoor veel woestijnstof in de lucht terecht komt. Er is een kans dat dit meegedragen wordt door de warme lucht uit het zuiden over Europa heen. Met als gevolg: een gele lucht en mogelijk stof op je auto. De kans dat het hier weer volop neerkomt is overigens kleiner dan in maart. We hoeven immers pas woensdagavond buien te verwachten. En tegen die tijd is het grootste deel van het Saharastof weer uit de lucht verdwenen.

Paasweer?

Over het Paasweekend is nog weinig met zekerheid te zeggen. Met wind uit Scandinavië hebben we kans op matige temperaturen met een graadje vorst – maar blijft het wel overwegend zonnig en droog. Als we te maken krijgen met een noordelijke of noordwestelijke wind, dan zullen er meer buien in het verschiet liggen. Maar blijft de wind wat oostelijker, dan hebben we een goede kans op een lente-achtig Pasen. We houden je op de hoogte!

Lees ook: Chocoladeliefhebbers opgelet: Kruidvat roept gemengde paaseitjes terug

Bron: RTL Nieuws, Weerplaza | Beeld: Unsplash