Let op: in vier provincies geldt code oranje

code oranje

Oppassen geblazen!

In de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt vrijdagochtend code oranje, zo meldt het KNMI. In deze provincies worden vanaf 08:00 uur én 10:00 uur hevige en zware winterse buien verwacht. 

Langzaam rijdend verkeer

De ANWB meldt dat het verkeer op meerdere plekken in ons land al rustiger rijdt. Zo zijn er vertragingen in Utrecht en in het zuiden van Noord-Holland, maar ook in het westen van Noord-Brabant moeten weggebruikers rekening houden met langzaam rijdend verkeer.

Honderd kilometer file

In totaal staat er vanochtend honderd kilometer aan file, iets wat opmerkelijk veel is voor een vrijdagochtend. Veel vertragingen komen door ongelukken en rijstroken die dicht zijn door de gladheid. Zo is er op de A27 bij knooppunt Rijnsweerd een ongeluk gebeurd en is de spitsstrook tussen Heerhugowaard en Amstelveen dicht vanwege de gladheid.

Advies

Vannacht was het al raak met de winterse buien in ons land. Hierdoor is er in het hele land kans op gladheid op de wegen, waardoor in elke provincie code geel geldt.

En door de gladheid raadt de Rijkswaterstaat daarom ook aan om zoveel mogelijk thuis te werken. Als je dan toch de weg op gaat, raden ze aan om de weers- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Ook vragen ze weggebruikers rustig aan te rijden, afstand te houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en om langzaam remmen.

Lees ook: Goed nieuws: reiskostenvergoeding gaat omhoog

Bron: NU.nl | Beeld: iStock