Let op! Internetoplichters slaan weer toe via e-mail

Ze zitten achter je bankgegevens aan…

Internetcriminelen verzinnen steeds nieuwe trucs om je geld afhandig te maken, het is dan ook raadzaam om altijd alert te zijn op de echtheid van sommige e-mails en berichten die je ontvangt. Op dit moment gaat er wederom een bericht rond dat zogenaamd van een softwarebedrijf afkomstig is. Ze vragen je een nummer te bellen, om zo bij je bankgegevens te kunnen komen.

Voice phishing

Experts van het onderzoeksbureau Kapersky waarschuwen voor een nieuwe fraudetruc genaamd ‘vishing’: een term voor voice phishing. Deze truc zou door oplichters worden ingezet via e-mail en zorgt ervoor dat mensen naar een bepaald nummer bellen. Als je belt, dan wordt er geprobeerd informatie te achterhalen zoals persoonlijke gegevens (waaronder dus je bankgegevens).

Bellen

De internetoplichters doen zich voor als een groep die bij een bekend hardware- of softwarebedrijf werkt. De fraudeurs mailen je een zogenaamde waarschuwing over een bestelde laptop, smartwatch of andere dure hardware. Ze geven aan dat er iets mis mee is en dat je het nummer in de mail moet bellen om je bestelling te annuleren of aan te passen. Vervolgens vragen ze aan de telefoon om onder andere je bankgegevens. En hier moet er een belletje gaan rinkelen, want banken vragen nooit via de telefoon om je bankgegevens!

Verwijderen

Ook kunnen de internetoplichters je vragen om geld over te maken of een malware te installeren. Heb je recent niks online besteld? Dan weet je dat de mail vals is en je ‘m heel gauw moet verwijderen. Als je onlangs wel een nieuwe laptop of ander apparaat hebt besteld en je twijfelt over de mail, neem dan direct contact op met de leverancier of verkoper van de officiële site. Wees altijd waakzaam!

Lees ook: Let op: oplichters sturen nep-SMS om corona-app te installeren

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels