Let op: vanaf morgen is 1,5 meter afstand houden weer verplicht

afstand

Eerder was dit slechts een dringend advies

Met je collega’s of vrienden een rondje door de stad lopen? Dan moet je vanaf morgen wel anderhalve meter afstand houden. Doe je dat niet? Dan loop je het risico op een boete. Om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen, maakt het demissionaire kabinet de anderhalvemeterregel vanaf 24 november weer verplicht. 

Anderhalve meter afstand

Het aantal coronabesmettingen rijst de pan uit en ook het aantal ziekenhuisopnames neemt sterk toe. In afwachting van eventuele zwaardere maatregelen, komt het demissionaire kabinet morgen al met een nieuwe regel: de anderhalvemeterregel gaat weer in. Dit houdt in dat iedereen van achttien jaar en ouder verplicht anderhalve meter afstand moet houden, behalve als ze op één adres wonen. Tot nu toe was het een dringend advies om afstand te houden, maar vanaf woensdag wordt het verplicht. Dit betekent dat de politie en boa’s hier op kunnen handhaven.

Uitzonderingen

Wel gelden er enkele uitzonderingen, zo is nu al bekend. Mensen die op één adres wonen, hoeven geen afstand te houden. Ook hoef je geen anderhalve meter afstand te houden op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is of in situaties waarin afstand houden niet goed kan. In dat geval is het dragen van een mondkapje verplicht of gelden andere aanvullende maatregelen.

Lees ook: Wetsvoorstel is af: 2G voor horeca, evenementen en cultuur

Bron: NOS | Beeld: Unsplash