Lidl stopt per direct met verkoop van sigaretten

De supermarkt verkoopt vanaf vandaag geen rookwaren meer

Lidl is als eerste supermarkt van Nederland gestopt met de verkoop van sigaretten en andere tabak. De supermarkt kondigde deze stap drie jaar geleden al aan.

Geen sigaretten meer

“Nadat we in 2018 deze stap bekend hadden gemaakt, zijn we aan de slag gegaan om de verkoop van sigaretten en tabak gefaseerd af te bouwen”, zegt een woordvoerder van de winkel. “Alle filialen die we afgelopen jaren hebben geopend, waren meteen al rookvrij. De afbouw in de overige filialen is voorspoedig verlopen en dit gaf ons de kans om onze ambitie om geen sigaretten en tabak meer te verkopen nog eerder te realiseren.”

2024

De supermarkt is onderdeel van ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’, een initiatief van KWF, de Hartstichting en het longfonds. Lidl mag dan misschien de eerste supermarkt zijn met het rookverbod, maar vanaf 2024 mag er in geen enkele supermarkt nog rookwaar worden verkocht.

Preventieakkoord

Deze maatregelen volgen op het nationaal preventieakkoord, dat door staatssecretaris Blokhuis is gesloten in 2018. Hierin werd onder andere afgesproken dat in 2040 kinderen niet meer beginnen met roken, dat zwangere vrouwen helemaal niet meer roken en dat het aantal rokende volwassenen moet dalen naar maximaal vijf procent. Tegenwoordig rookt iets minder dan een kwart van de volwassenen. Hiertoe is het terugdringen van het aantal tabaksverkooppunten een van de maatregelen.

Lees ook: Vanaf 2024 mogen supermarkten geen tabak meer verkopen

Bron: NOS | Beeld: Pexels