Lijst met vakantiebestemmingen wederom uitgebreid

vakantiebestemmingen

Cyprus, Kroatië, Zwitserland en Griekse eilanden Kos, Rhodos en Mykonos springen op geel

Terwijl de versoepelingen stukje bij beetje worden doorgevoerd, springen ook de kleurcodes voor verschillende landen weer van rood en oranje, naar geel en groen. Reden genoeg om weer een reisje over de grens te boeken, aldus steeds meer Nederlanders. En ook vandaag wordt de lijst met vakantiebestemmingen weer een beetje langer. 

Lijst wordt langer en langer

Sla de zonnebrand in, vouw je badlaken maar op, we kunnen weer. Nou ja, sommige landen in de wereld blijven voorlopig nog een ‘no go area‘, als het aan het ministerie van Buitenlandse Zaken ligt. Maar de lijst met landen waar je wel weer naartoe mag om vakantie te vieren, wordt gelukkig langer en langer.

Ministerie van Buitenlandse Zaken past reisadvies aan

Zo mag je morgen weer een recreatief reisje maken naar Cyprus, Kroatië (met uitzondering van het gebied rond Zagreb), Liechtenstein, Zwitserland en alle Griekse Zuid-Egeïsche eilanden. Onder die laatste noemer vallen bijvoorbeeld Kos, Rhodos en Mykonos. Al deze bestemmingen gaan vanaf donderdag 17 juni weer van oranje naar geel.

Geen test of quarantaine

Code geel houdt in dat je bij terugkomst in Nederland geen test hoeft te doen of in quarantaine moet. Je mag er dus gewoon naartoe om vakantie te vieren. Is een land oranje, dan is het advies om alleen naar deze bestemming af te reizen als het écht noodzakelijk is. Bij terugkomst uit een oranje land moet je wel een negatieve zelftest laten zien en in quarantaine.

Nog wel risico’s bij geel

Let wel op: ook vakanties naar een geel land zijn niet geheel vrij van risico’s. Zo kunnen er plots weer beperkingen gelden als de besmettingscijfers oplopen. Een regering kan tijdens je verblijf bijvoorbeeld een avondklok invoeren. Daar wordt niemand blij van natuurlijk, laat staan als je op vakantie bent.

Groen

Morgen gaan IJsland, Polen en Roemenië zelfs van geel naar groen. In deze landen zijn er volgens Buitenlandse zaken helemaal geen veiligheidsrisico’s meer. Tenminste, wat corona betreft dan. Je teen stoten kan immers altijd en overal wel. Ook in IJsland, Polen of Roemenië.

Lees ook: Mondkapjesplicht ter discussie: vrijdag waarschijnlijk meer duidelijkheid

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Antone Adi