Streep door Limburgse carnaval: grootschalige carnavalsfeesten afgelast

Carnavalsfeesten in Heerlen en Kerkrade zijn al geannuleerd

Voor de echte carnavalsvierders onder de rivieren begint carnaval traditioneel op de 11e van de 11e (elf november). Vorig jaar kon dit helaas niet doorgaan in verband met de coronamaatregelen, en dit jaar ziet het er voor het feestgedruis ook niet positief uit. Door de stijgende lijnen in de coronacijfers zijn al een paar grote evenementen in Limburg afgelast

Stijgende coronasituatie

De carnavalsvierders in het Limburgse Heerlen en Kerkrade zien hun carnaval dit jaar nogmaals niet doorgaan. Door de omroep van voorzitter Helen Mertens van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) zetten veel organisatoren een streep door grootschalige carnavalsfeesten, zo schrijven regionale media. De coronasituatie in Limburg is fors aan het stijgen. Mertens verkondigde daarom in Nieuwsuur om de grote evenementen af te schalen. “We hadden afgelopen weken al opnamestops in ziekenhuizen in Limburg. Dit geeft natuurlijk een enorme ontwrichting in onze provincie”, legt Mertens uit.

Heerlen en Kerkrade

De oproep van Mertens heeft er volgens burgemeester Roel Wever van Heerlen ervoor gezorgd dat er een intern overleg is gevoerd. “In het overleg hebben we gekeken of het verstandig is om Aod óp Nuj (zo wordt de viering in Kerkrade genoemd) door te laten gaan. We kunnen niet anders dan de viering af te lassen”, aldus de burgemeester tegen 1Limburg. Ook de evenementen in Heerlen zullen dus niet doorgaan. In Brunssum wordt dit besluit vandaag gemaakt, aldus Wever.

Restricties

De andere gemeentes in Limburg hebben ook gekeken naar de situatie. Zoals nu bekend is, blijven de evenementen in Noord-Limburg en Zuid-Limburg wel doorgaan. Wel zullen er restricties zijn om de feesten volgens de coronamaatregelen door te laten gaan. Zo krijg je alleen toegang met een geldige QR-code en geldt er een maximum aantal bezoekers die naar binnen mogen.

Lees ook: Meer dan 1000 coronabesmettingen na Amsterdam Dance Event

Bron: Nu.nl | Beeld: Pro Shots / Paul Roling