Bild: lockdown in Duitsland verlengd tot eind januari

lockdown Duitsland

De Duitse krant meldt dat het land tot 31 januari in lockdown zal blijven

De lockdown in Duitsland wordt verlengd tot 31 januari 2021. Volgens de Duitse krant Bild zijn de landelijke regering en deelstaten het daarover eens geworden. Het land verkeert al sinds midden december in een strenge lockdown, waarin net als in Nederland thuiswerken de norm is, alle niet-essentiële winkels gesloten zijn en ook de scholen dicht zijn. Deze lockdown zou in eerste instantie tot 10 januari duren. 

Slechte cijfers

De harde lockdown in Duitsland heeft minder effect gehad op het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames dan gehoopt. Hoewel het aantal nieuwe coronagevallen in het land minder snel stijgt dan aan het begin van de lockdown, schommelt het aantal nog steeds rond de 10.000 per dag. Het aantal mensen dat aan corona kwam te overlijden steeg de afgelopen 24 uur met nog eens 302, aldus het Robert Koch Instituut (RKI). In totaal zijn er in Duitsland ruim 1,7 miljoen besmettingen vastgesteld sinds het begin van de pandemie. Er overleden ruim 34.000 coronapatiënten.

Verlenging

Hoewel Merkel de verlenging van de lockdown nog niet heeft bevestigd, lijkt het er sterk op dat deze gaat komen. De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, maakte afgelopen weekend al duidelijk dat de huidige coronacijfers een versoepeling van de maatregelen niet toestaan. “De aantallen zijn nog steeds te hoog, dus we moeten de beperking verlengen”, zei hij bij RTL. Een te vroege versoepeling kan volgens hem tot gevolg hebben dat maatregelen na enkele weken alweer aangescherpt moeten worden.

Uitstel tweede inenting

Duitsland was een van de eerste Europese landen die begonnen met vaccineren. Inmiddels hebben zij al zo’n 239.000 mensen ingeënt. Nu overwegen onze oosterburen om nog even te wachten met de tweede prik. Dit doen ze zodat meer mensen de eerste prik alvast kunnen krijgen. Of dit uiteindelijk gaat gebeuren, is nog afwachten. Het Duitse ministerie van Volksgezondheid heeft namelijk een onafhankelijke commissie gevraagd om zich over de kwestie te buigen. Duitsland vaccineert inwoners met het vaccin van BioNTech en Pfizer, dat ook Nederland gaat gebruiken. Hier heb je twee prikjes voor nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Idealiter zitten er zo’n 42 dagen tussen de eerste en de tweede prik, maar de commissie moet bepalen of dit eventueel langer kan zijn.

Lees ook: Kun je besmet raken met het coronavirus als je je aan alle adviezen houdt?

Bron: Metro | Beeld: Videostill