Lonen zijn al sinds de jaren zeventig niet meer zo gestegen

lonen-gestegen

Veel mensen zijn behoorlijk meer gaan verdienen dit jaar

Er zijn dit jaar fors loonafspraken gemaakt. Sinds begin jaren zeventig hebben werknemers al niet meer zulke loonsverhogingen gehad. In november zijn de lonen gemiddeld met maar liefst 6,7 procent gestegen. “En de trend is nog steeds opwaarts”, aldus een woordvoerder van de werkgeversvereniging AWVN. 

Veel cao’s met hogere lonen

De hoge stijging is wel uitzonderlijk, omdat er maar weinig cao’s zijn gesloten. Vooral het akkoord bij de IKEA zorgt ervoor dat het gemiddelde behoorlijk is gestegen. In een jaar tijd kreeg men daar maar liefst 13 procent loonsverhoging. In totaal kan de verhoging daar oplopen tot bijna 17 procent.

Ook de extra verhoging van het minimumloon, die vanaf januari volgend jaar ingaat, kan volgens het AWVN gevolgen hebben. “Er zitten natuurlijk cao’s bij waar veel mensen op het minimumloon zitten of er dicht tegenaan. Het zijn er niet zoveel, maar het kan een opwaartse werking op het loongemiddelde hebben.”

Krapte op de arbeidsmarkt

In totaal zijn er gedurende dit jaar 385 cao’s afgesloten. Er vallen ruime 3,9 miljoen werknemers onder die cao’s en de gemiddeld loonstijging komt uit op 3,3 procent. De lonen stegen vooral in het vervoer, het onderwijs, de detailhandel, de metaalsector en de chemiesector. Volgens de AWVN is er sprake van een normaal patroon. “We hebben dit jaar gezien dat de loonstijgingen sneller op gang kwamen. Het is natuurlijk de vraag hoelang dat duurt. Zo is er sprake van enorme krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers doen er alles aan om personeel te behouden of aan te trekken door de lonen te verhogen.”

Speciale uitkeringen

Bedrijven zetten ook vaak eenmalige uitkeringen in om hun werknemers te compenseren voor het verlies aan koopkracht. Zo’n regeling is opgenomen in meer dan een derde van de cao’s die dit jaar zijn afgesloten. “Maar daar staat tegenover dat er veel onzekerheid heerst door de hoge inflatie, de hoge grondstof- en energieprijzen, de geopolitieke situatie en de oorlog in Oekraïne. Die tegenstelling en combinatie hebben we niet eerder gezien”, aldus de woordvoerder van de AWVN.

Lees ook: 25 boeren uit Limburg laten zich vrijwillig uitkopen door overheid

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Firmbee.com