Louis van Gaal vindt bondscoachschap logische keuze

Louis-van-Gaal

‘Wie zou het anders moeten doen?’

De KNVB heeft vandaag officieel de nieuwe bondscoach gepresenteerd aan de Nederlandse pers. Na drie keer is het wederom aan Louis van Gaal om Oranje naar het WK van 2022 in Qatar te leiden. En dat wordt volgens hem niet makkelijk.

Driemaal is scheepsrecht

“Het is toch wat hé”, begint Van Gaal de persconferentie. “In 2000 vond ik het een eer, in 2012 vond ik het een eer, maar nu vind ik het nog veel meer eer. Ik ben al vijf jaar met pensioen en ik zag de noodzaak van: wie zou het anders moeten doen?” In de afgelopen vijf jaar heeft hij zeker niet stilgezeten en geeft hij toe dat hij ook alles heeft gevolgd van het Nederlandse elftal.

Veel vertrouwen

Of het een WK gaat zijn waarbij Nederland hoog eindigt moet nog blijken, maar Van Gaal heeft er wel vertrouwen in. “Ik heb er zin in, mede omdat ik met een staf werk die zoveel ervaring met zich meebrengt.” Tijdens het WK werkt hij met Danny Blind, Henk Fraser en Frans Hoek als technische staf. Toch is hij eerlijk: “Het zal niet makkelijk worden.”

Spelers

Tijdens zijn selectie berust hij op het vertrouwen van oud-coach Frank de Boer. Door de tijd en corona heeft hij namelijk geen tijd gehad om nieuwe spelers te coachen. “Die tijd is mij niet gegund. Nu heb ik anderhalve dag en moet ik niet terugblikken, maar vooruitkijken. Ik denk dat ik juist daar wel sterk in ben. En dat is ook waarover ik met de spelers heb gesproken. Ik heb niet over het verleden gesproken, dat is niet interessant.”

Qatar

Het WK speelt zich af in Qatar en is hier al veel ophef over geweest. Zo zijn de leef- en werkomstandigheden van de gastarbeiders heel slecht en zijn er al veel mensen overleden. Net als Frank de Boer, krijgt Van Gaal ook deze vraag voor zijn kiezen. Als een journalist hem deze vraag stelt, dan reageert hij stellig: “Je verwacht van mij dat ik het niet erg vind?” Volgens Van Gaal moet dit namelijk door de bonden worden geleid, die moeten zich verenigen. “Om iedere keer aan de spelers en de bondscoach te vragen ‘Wat vind je van Qatar?’, vind ik ver gaan.”

Lees ook: Onbegrip bij BN’ers over volle voetbalstations

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress

Array