Foutje: luchtalarm gaat per ongeluk af in regio Utrecht

Mensen in de regio hadden geen idee wat er aan de hand was

De week begon in regio Utrecht met een hoop lawaai. Het luchtalarm ging daar vanmorgen enkele minuten af – en nee, het is niet de eerste maandag van de maand. Het bleek te gaan om een fout, maar dat had niet iedereen meteen door. 

Luchtalarm

Vanmorgen is het luchtalarm in regio Utrecht per ongeluk afgegaan. De sirenes waren rond 11.00 uur gedurende enkele minuten te horen, maar er was geen sprake van een noodsituatie. Wat er dan wel aan de hand was? Er ging iets mis tijdens een test, zo meldt de Veiligheidsregio Utrecht. Het lawaai was onder meer in de stad Utrecht, Houten, Maarssen en Amersfoort te horen.

Veel vragen

Op social media leidde het (loos) luchtalarm tot veel vragen. “Het zou nu wel HEEL FIJN zijn als een overheidsinstantie met een verklaring kwam waarom net in Utrecht het luchtalarm afging”, schrijft iemand op Twitter. “Waarom is er een luchtalarm in Amersfoort?”, vraagt een ander zich af. 

Grapjes

Echter nam niet iedereen in de regio Utrecht het luchtalarm serieus. Op Twitter zorgt het ‘foutje’ voor de nodige hilariteit.

Geen reden

Een paar minuten nadat het luchtalarm was gestopt, stelde de Veiligheidsregio alle Twitteraars gerust. Er was geen reden voor het luchtalarm en mensen hoefden hier geen gehoor aan te geven. Het ging fout tijdens een test met een van de waarschuwings- en alarmeringspalen, zegt een woordvoerder. Alle palen in de regio gingen per ongeluk af.

Luchtalarm

Het luchtalarm is er om de bevolking te waarschuwen bij gevaarlijke situaties. Als het alarm afgaat, worden mensen opgeroepen naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en de radio aan te zetten. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt het systeem getest. Dat duurt precies 1 minuut en 26 seconden. Er staan ruim 4000 palen verspreid over het land.

Lees ook: Onbegrip bij BN’ers over volle voetbalstadions

Bron: NOS, Twitter | Beeld: Pixabay