Maandag is het 1 juli: tabaksverbod gaat bijna in

tabaksverbod

Dit gaat er veranderen.

Vanaf volgende week maandag 1 juli mogen er geen rookwaren meer worden verkocht in de supermarkt. Het nieuwe tabaksverbod zorgt ervoor dat je op heel weinig plekken nog sigaretten kan kopen.

Verboden

Even snel een pakje sigaretten halen bij de supermarkt is er vanaf volgende week niet meer bij. Het nieuwe tabaksverbod geldt ‘voor alle verkooppunten die in overwegende mate gericht zijn op de verkoop van eet- en drinkwaren aan particulieren’, aldus de Rijksoverheid. Dat betekent dat ook avondwinkels en buurtwinkels moeten stoppen met het verkopen van rookwaren. Ook online kan het niet meer, vanwege het verbod op verkoop op afstand.

Verkooppunten

De enige plekken waar je nog rookwaren kunt kopen, zijn gemaks- en speciaalzaken en tankstations. Het aantal verkooppunten daalt dus enorm. Behalve deze speciale plekken blijven sigaretten ook te koop in groothandels, supermarkten in gevangenissen en zorginstellingen. Kun je je de sigarettenautomaten in restaurants of horecagelegenheden nog herinneren? De mogelijkheid om zo sigaretten te kopen werd in 2022 al verleden tijd.

Supermarkten

Behalve dat het tabaksverbod een grote verandering is voor de consument, heeft het ook grote gevolgen voor winkeliers. ING voorspelde begin dit jaar dat door de nieuwe wet supermarkten zo’n 1,5 miljard euro minder zullen omzetten. Die omzet zal voor ongeveer 35 procent verschuiven naar tabaks- en gemakszaken. Daarnaast zullen tankstations en winkels in het buitenland de verkoop en omzet zeer waarschijnlijk ook zien groeien.

Motivatie

Het tabaksverbod is niet zonder reden bedacht. Met de maatregel om het aantal verkooppunten te verkleinen, hoopt men het roken te ontmoedigen. Door de grootste verkoper aan banden te leggen, zal de grootste impact kunnen worden gemaakt. Supermarkten hebben namelijk rond de 40 procent van de verkooppunten en maar liefst 55 procent van de omzet. Wat denk jij, zal het iets veranderen?

Lees ook: Vergeet je stappenteller: dít is belangrijk wanneer je gaat wandelen

Bron: Metro, NOS | Beeld: Pixabay