Madeliefje is de Nationale Bloem van Nederland

Madeliefje

De bloem werd met een ruime meerderheid gekozen

Hoewel je bij Nederland meteen denkt aan tulpen, hadden we nog geen nationale bloem. Tot nu! Want zondagochtend is het radioprogramma Vroege Vogels van BNNVARA het madeliefje uitgeroepen tot Nationale Bloem van Nederland. 

Madeliefje

Bijna elk land in Europa heeft een nationale bloem. Denk aan de edelweiss in Oostenrijk, het lelietje-van-dalen in Finland en de klaproos van België. Maar Nederland had er nog geen een, ontdekte het radioprogramma. Een idee voor een verkiezing was al snel geboren, en met succes. In totaal hebben 53.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete bloem.

Paardenbloem en Zwolse tulp

Naast het madeliefje streden ook de paardenbloem, het fluitenkruid, de pinksterbloem en de wilde kievitsbloem (ook wel bekend als de Zwolse tulp) om de titel. Maar een meerderheid van de stemmen ging toch echt naar het madeliefje.

Aandacht voor de natuur

Vroege Vogel-presentator Menno Bentveld is blij met enthousiasme van de mensen en vindt het geweldig dat zoveel mensen hun stem hebben uitgebracht. “Aandacht voor de schoonheid en het belang van wilde bloemen is ook aandacht voor de kwetsbaarheid van wilde flora”, aldus Bentveld.

Natuur en de samenleving

Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal is ook blij met de verkiezing en noemt het sympathiek. “Het is een initiatief dat mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen. Het brengt de mensen dichter naar de natuur en dat is mooi, want de natuur en de samenleving hebben elkaar nodig”, vertelt de minister.

Lees ook: NS: treinstoring rond Amsterdam verholpen

Bron: Margriet | Beeld: Pexels