Man zat 18 jaar onterecht vast door verkeerde foto van justitie

gevangenis onterecht

Ze zouden hem met opzet verkeerd geïdentificeerd hebben

Het zal je maar gebeuren: jarenlang onterecht in de gevangenis worden gezet omdat justitie een verkeerde foto heeft gebruikt. Het overkwam een 35-jarige Amerikaan die donderdag vrijgelaten werd nadat hij maar liefst achttien jaar lang onterecht had vastgezeten.

Dezelfde naam

Sheldon Thomas werd in 2005 veroordeeld voor een schietpartij in New York waarbij maar liefst zes mensen om het leven kwamen. De reden? Justitie heeft met opzet een foto gebruikt van een ander persoon die toevallig dezelfde naam had. Volgens de officier van justitie is vastgesteld dat Thomas opzettelijk verkeerd is geïdentificeerd door politieagenten. Toen de foto aan 32 rechtenstudenten werd getoond zagen 27 van hen direct dat het niet Thomas was die op de foto stond, aldus The New York Times.

Opzettelijk

Justitie is niet de enige schuldige in de zaak. De politie zou ook hebben geweten dat het niet Thomas was die op de foto stond. Toch werd die gebruikt als bewijs tegen hem én ingezet voor een belangrijke getuigenverklaring. Het begon allemaal toen een getuige destijds Thomas aanwees toen hij aan de hand van zes foto’s de verdachte van de schietpartij moest aanwijzen. Die getuigenverklaring bleef achttien jaar lang overeind, ondanks verschillende pogingen om de straf aan te vechten.

Oneerlijk

“Deze zaak is al sinds het begin omringd door fouten en gebrek aan bewijs”, zegt de officier van justitie nu. “Het was gewoon oneerlijk. Thomas is maandenlang geïntimideerd door rechercheurs.” De echte moordenaar van de schietpartij blijft onbekend en dus buiten schot. Thomas zei sprakeloos te zijn door zijn vrijlating. Hij heeft al die jaren volgehouden dat hij onschuldig was.

Lees ook: Geld besparen? Deze 4 groentes groeien binnenhuis

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels