Marechaussee arresteert meer dan 100 klimaatactivisten na blokkade op Schiphol

De activisten blokkeerden privéjets door onder (de vleugels van) de toestellen te gaan zitten

De Koninklijke Marechaussee hield vanmiddag meer dan honderd klimaatactivisten aan nadat zij op Schiphol privéjets blokkeerden. Activisten deden dit door onder het vliegtuig en onder de vleugels van het toestel plaats te nemen. Na het protest weigerden de demonstranten om het terrein te verlaten, waarna arrestaties volgden. 

Arrestaties

De marechaussee arresteerde vanmiddag meer dan 100 klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Greenpeace, al wordt verwacht dat er nog meerdere aanhoudingen zullen volgen. Op Twitter schreef Extinction Rebellion dat ze met zo’n vijfhonderd man waren. Greenpeace heeft inmiddels laten weten dat er momenteel nog zeker 350 mensen op het terrein aanwezig zijn.

Doel van de actie

De actiegroepen vinden dat er veel minder vluchten van Schiphol moeten vertrekken. Ze lijken hiermee voornamelijk te doelen op privévluchten. Zo zei Faiza Oulahsen van Greenpeace dat het ‘niet logisch is dat elke dag nog zo veel privévluchten vertrekken vanaf de luchthaven’. Teksten als ‘Bullshitvluchten van de baan’ waren dan ook op de spandoeken van activisten te lezen. Om hier aandacht voor te vragen, wilden de activisten geplande, vertrekkende privévliegtuigen zo lang mogelijk aan de grond houden. Het lijkt erop dat ze daarvoor hekken hebben doorgeknipt om zo de banen te bereiken.

Onverantwoord

Verscheidene partijen hebben inmiddels gereageerd op de actie van Greenpeace en Extinction Rebellion. Burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, vindt de actie erg onverantwoord. “Deze actie is verboden, gevaarlijk en strafbaar”, zei ze erover. Alle kosten voor directe en indirecte schade zullen volgens de burgemeester dan ook verhaald worden op de actievoerders.

Ook EBAA, brancheorganisatie van de zakelijke vluchtsector, noemt de actie op Twitter een ‘compleet onacceptabele manifestatie’ die levens kan kosten. Zo schrijft de organisatie dat een medische vlucht met patiënt aan boord nu niet kon landen op het vliegveld. Al laten de milieuorganisaties weten dat het helemaal niet nodig was om de vlucht elders te laten landen. “Wij blokkeerden alleen de stilstaande privéjets op het platform. Aankomende vluchten worden door deze actie niet gehinderd.”

Eigen protesten

De actie van Greenpeace en Extinction Rebellion vond tegelijkertijd plaats met de demonstratie op Schiphol Plaza, die pleit voor minder vliegverkeer. Hierbij waren onder andere sprekers van de politieke partijen GroenLinks en Partij voor de Dieren aanwezig. De blokkeeractie van Extinction Rebellion en Greenpeace stond hier los van.

Bron: NU.nl | Beeld: Jan Rosolino (Unsplash)