Mark Rutte over versoepelingen na 2 maart: ‘Het ziet er niet hoopvol uit’

In het debat over de avondklok laat de premier weten dat hij nog weinig ruimte voor versoepelingen ziet

Het is een spannende dag voor een van de meest besproken coronamaatregelen: de avondklok. Of die vandaag wordt opgeheven, is niet duidelijk. Maar ook voor veel andere maatregelen is het onzeker tot wanneer ze duren. In het debat over de avondklok afgelopen donderdag liet demissionair premier Mark Rutte zich niet positief uit over mogelijke versoepelingen.

Niet hoopvol

In het debat over de avondklokspoedwet liet de demissionair premier vallen dat hij binnenkort geen versoepelingen verwacht. “Het ziet er niet hoopvol uit”, zei Mark Rutte onder andere. Ook gaf hij aan ‘weinig ruimte’ te zien voor het einde van de harde lockdown op 2 maart. Het is allemaal afhankelijk van hoe de Britse variant zich verspreidt. “Het is razend spannend.”

Verkeerde kant op

De coronacijfers nemen niet meer zo snel af als aan het begin van de harde lockdown. Volgens Rutte stabiliseert het aantal niet alleen, het gaat ‘zelfs een beetje de verkeerde kant op’. Volgens deskundigen is zo’n 70 procent van de nieuwe besmettingen veroorzaakt door de Britse coronamutant. Deze variant van het virus is besmettelijker. Experts verwachten dan ook binnen korte tijd een derde golf.

Dinsdag persconferentie

Komende dagen gaan het OMT, het Veiligheidsberaad van burgemeesters en het kabinet weer in overleg. Aanstaande dinsdag maakt het kabinet in een persconferentie bekend hoe het verder gaat met de maatregelen na 2 maart. Grote versoepelingen kunnen we dus waarschijnlijk niet verwachten. Wel geeft de premier aan dat ze gaan kijken naar mogelijkheden voor het voortgezet onderwijs en de economie.

Lees ook: Onderzoek: Nederlanders slapen meer dan normaal tijdens lockdown 

Bron: LINDA. | Beeld: videostill NOS