Mark Rutte weigert meer openheid te geven over inkomen Oranjes

De demissionair premier ziet ‘geen reden’ om over het inkomen van 5 miljoen te praten

Elk jaar is het met Prinsjesdag weer zover: er staat namelijk op de begroting een flink kostenpotje op naam van de Oranjes. Ook al betaalt de Staat een groot deel van hun kosten, ons koningshuis vangt daarnaast nog een lekker inkomen. En dat kan lang niet iedereen waarderen. Demissionair premier Rutte ziet echter geen reden om te praten over het inkomen van de Oranjes.

Rutte verdedigt inkomen Oranjes

De precieze inschattingen verschillen, maar het is duidelijk dat ons koningshuis er warmpjes bij zit. In de begroting die met Prinsjesdag is gepresenteerd werd duidelijk dat er dit jaar weer ruim vijf miljoen euro was gereserveerd als inkomen voor Willem-Alexander. Dit mag hij verdelen over zijn personeel en zogenaamde ‘materiële kosten’. Maar wat dat precies inhoudt, is vrij vaag. Daarom dringt de Tweede Kamer al jaren aan op meer openheid.

Geen aanleiding

Een jaar geleden sprak de Tweede Kamer al over de salarissen van de koning, koningin Máxima en prinses Beatrix. In december 2020 zou Rutte met een reactie komen, maar dit heeft dus tien maanden langer geduurd. In een brief aan de Kamer laat Rutte weten dat hij ‘geen aanleiding’ ziet om de hoogte van het inkomen van de Oranjes ‘te evalueren’. Een jaar geleden beloofde Rutte nog om ook na te denken over de jaarlijkse salarisverhoging van de Oranjes. Hij sprak toen echter wel de zorgen uit dat een discussie hierover ‘heel snel populistisch’ zou worden.

Weinig informatie

De reden dat Rutte zo weinig informatie vrij wil geven, heeft volgens hem te maken met de grondwet. Hierin staat dat de koning ‘recht heeft op een eigen levenssfeer. Discussies over het inkomen van de koning zouden volgens de demissionair premier inbreuk maken op deze levenssfeer. Wel is bekend dat het inkomen van de koning bestaat uit twee delen. Het A-component bedraagt in 2021 €998.000 en in 2022 €1.000.000 euro. Dit is als het ware het salaris van de koning. Maar vooral het B-component staat nu ter discussie. Dit deel bedraagt in 2021 €4.900.000 en in 2022  €5.100.000, en is bedoeld voor het personeel en materiële ondersteuning van de koning. Over een week spreekt de Tweede Kamer over de begroting van de koning, en dan moet ook duidelijk worden of zij genoegen nemen met Ruttes antwoorden.

Lees ook: Oranje-expert vertelt waarom de brief van Amalia aan Rutte zo bijzonder was

Bron: NOS | Beeld: Brunopress